Barokne sonate i moderne minijature

Na Cetinju završeni Kontrabas susreti - Double bass encounters
570 pregleda 0 komentar(a)
Sa završnog koncerta na Cetinju, Foto: Tijana Jovović
Sa završnog koncerta na Cetinju, Foto: Tijana Jovović

Koncertom kontrabasiste Veljka Belevića, uz klavirsku saradnju prof. Vide Belević i njihovim gostima (mladi kontrabasista Viktor Minić i kvartet kontrabasa Bassonegro) preksinoć su u Sali Ministarstva kulture na Cetinju završeni Kontrabas susreti - Double bass encounters.

Četvorodnevni program sastavljen od predavanja, radionica, master klasova i, kao kruna svega, koncerata, predstavio je publici kontrabas kroz rad eminintnih pedagoga, solista, orkestarskih i kamernih muzičara; pokrovitelji Susreta bili su Ministarstvo kulture i Sekretarijat za kulturu i sport prijestonice Cetinje.

Najzaslužniji za selekciju i organizaciju, mr Veljko Belević, dugogodišnji pedagog na cetinjskoj Muzičkoj akademiji i umjetnik sa velikim koncertnim iskustvom sinoć je, poslije duže vremena, solistički predstavio jedan ozbiljan, zahtjevan i raznolik repertoar uz klavirsku saradnju svoje supruge Vide, takođe pedagoga na cetinjskoj Akademiji. Barokni uvod pripao je Bahu (Arioso u aranžmanu Ger Kara), i Hendlu (Sonata g-mol), a u nastavku su Sonata Špergera u D-duru (T40) i Botesinijeva „La sonnambula“ na Belinijevu temu, oduševljeno ispraćeni od pažljivih slušalaca prijestonice; veliki trud i puno muzike, prefinjene kantilene i intonativno sigurna mjesta u teškim, visokim lagama, rafinirani slojevi Šprergerovog Adađa i sva (za sviranje) divna težina pojedinih varijacija na prekrasnu temu Vinćenca Belinija iz pera slavnog italijansog virtuoza na kontrabasu, sve je to zvučalo izražajno kroz tonski bliske senzibilitete Veljka i Vide Belević. A da su susreti u pravom smislu te riječi, koncert je pokazao u svojoj završnici, Viktor Minić, student II godine u Belevićevoj klasi osvježio je koncert izvođenjem Rafove Tarantele, a kamerne su i sonatne cikluse posve efektno nastavile kratke minijature i šarmantni kvartet Basonegro gdje su, pored Belevića i Boban Aleksić, Predrag Janković i Slaven Turusković; njihov The Pink Elephant Tonija Osborna te Trič-trač polka Johana Štrausa u lucidnom aranžmanu za četiri kontrabasa završili su cetinjske dane posvećene kontrabasu sa puno duha i radosti muziciranja. Baš onako kakva suština svih susreta, s muzikom ili bez nje, treba da bude.

Bonus video: