Bez predstave na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu zbog 800 eura

Ekipa Teatra 303 tvrdi da su ostali bez nastupa na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu zbog sitnice, a rukovodstvo KFPD odgovara da je bilo nemoguće postići kompromis
1541 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave "Princeza i žaba", Foto: Privatna arhiva
Scena iz predstave "Princeza i žaba", Foto: Privatna arhiva

Ekipa kotorskog Teatra 303 smatra “da je žalosno da se nije moglo pronaći 800 eura” koje bi omogućile potpunu adaptaciju scenografije, a samim tim i izvođenje predstave “Princeza i žaba” na ovogodišnjem Kotorskom festivalu pozorišta za djecu (KFPD). Zbog toga ova predstava, za koju je scenario i režiju uradio Dragan Buzdovan, direktor Teatra 303, po motivima priče “Kralj i žaba”, neće biti izvedena ni ove godine na KFPD.

“Ponuđeni termin da igramo na Pjaci od kina smo prihvatili, ali sa postojećom scenografijom ne bi bilo ozbiljno ni prema glumcima ni prema publici, odigrati jednu ovako tehnički zahtjevnu predstavu na tom otvorenom prostoru, jer je ne bi mogli kvalitetno dočarati djeci, a pogotovo roditeljima. I dalje smatramo da je žalosno da se nisu mogle pronaći tih 800 eura za izradu dodatnih kulisa (kućica za vješticu na stablu i kule dvora), koje je trebala da uradi NVO ‘Meštar i furešta’, kako bi se kvalitetno odigrala predstava”, ističe se u saopštenju Teatra 303 koje potpisuje direktor Buzdovan, a koje je nalovio “Za nekoga ima puno, a za nekoga nimalo”.

Direktor festivala Petar Pejaković “Vijestima” je kazao da “praksa ovog festivala, od svog nastanka do danas, ne uključuje finansiranje izrade scenografija predstava koje se selektuju u program”.

“Troškove scenografije bi trebalo da pokrije (ko)produkcija. Po propozicijama, festival ne finansira predstave zasebno, već pokrivamo samo troškove smještaja, eventualno transporta i slično. Takođe, festival finansira one predstave čiji je producent”, kazao je Pejaković.

On je “Vijestima” dostavio i detaljnije podatke o ovoj situaciji, te istakao da je “pristigla prijava Teatra 303 sadržala i zahtjev za finansijsku pomoć u iznosu od 1000 eura za, kako je u dopisu navedeno, potrebnu scenografiju za izvođenje na otvorenom. Fondacija Kotorski festival pozorišta za djecu ponudila je izvođenje na zatvorenoj sceni, za šta Teatar 303 nije bio zainteresovan”.

Koproducent predstave je kotorski Centar za kulturu “Nikola Đurković”, a menadžer programske politike i planiranja u centru, Slaviša Grubiša, za “Vijesti” je objasnio da novac za igranja predstava na ovogodišnjem Kotorskom festivalu pozorišta za djecu nijesu izdvojili ni za jedno izvođenje.

“Nažalost, u ovom trenutku ta sredstva (800 eura) nijesu mala da se izdvoje za scenografiju predstave jer imamo mnogo problema u Kotoru kada je budžet u pitanju. Vrata nikome nijesu zatvorena, samo se nije moglo naći neko univerzalno rješenje, što ne znači da iduće godine neće biti mogućnosti da se ta predstava odigra. Ističem da ni druge predstave koje su u koprodukciji CZK ‘Nikola Đurković’, takođe nemaju nikakvu finansijsku pomoć.

Sredstva za predstavu ‘Ivo Vizin - kapetan od snova’ čiji smo koproducent, u potpunosti je obezbijedilo Gradsko pozorište, a za predstavu ‘Lagarije’ novac je obezbijedio festival, jer je upravo KFPZ producent predstave”, kazao je Grubiša.

Buzdovan, pak, naglašava da razumije finansijsku situaciju i dodaje da se ipak “ovdje radilo o zadovoljenju naših najmlađih, a od strane kotorskog pozorišta”.

“Smatramo da je to bilo toliko malo i za KFPD i za CZK (kao partnera u izradi ove predstave), s obzirom na ukupne troškove manifestacije i mislimo da jednom moramo prestati štedjeti na svoje, da ne kažemo ‘kažnjavati’ svoje izvođače”, kaže on i dodaje: “Teško nam pada kad na naše mejlove sa zahtjevom da nam pomognu u obezbjeđivanju ovih sredstva, ni Centar za kulturu, ni Sekretarijat za kulturu, ne odgovaraju. Pogotovo nam teško pada kad u Centru za kulturu niko nije našao za shodno, da nam makar usmeno, ako ne pismeno, odgovori, iako smo od njih u dva navrata čak dobijali adrese odgovornih, jer ako je direktorica u ostavci, nisu drugi mnogobrojni zaposleni u centru, od organizatora programa pa do Upravnog odbora”, poručuje Buzdovan.

Pejaković je istakao i da je Fondacija Kotorski festival pozorišta za djecu organizovala sastanak sa predstavnikom Teatra 303, gdje su sve navedene činjenice o ovoj situaciji predstavljene Draganu Buzdovanu.

“Na pomenutom sastanku direktor Fondacije, Petar Pejaković dao je nekoliko preporuka i kontakata za koje je smatrao da bi bile od pomoći u dijelu sponzorisanja izrade scenografije predstavu ‘Princeza i žaba’”, piše u reagovanju koje je dostavljeno “Vijestima”. Sekretarka Sekretarijata za kulturu Opštine Kotor Jelena Vukasović ”Vijestima” je rekla da ni Opština Kotor niti Sekretarijat za kulturu “nemaju nikakve veze sa tim, niti obavezu da izdvajaju novac za scenografiju za izvođenje predstava”.

U Centru za kulturu nema “žive pare” za predstave

Na pitanje “Vijesti” da li ovakva finansijska situacija znači da se za predstavu “Princeza i žaba” ni u narednom periodu na može računati na izdvajanje određenih novčanih sredstava, Grubiša odgovara potvrdno.

“Mi uvijek možemo pomoći u ljudstvu, tehničkom smislu ili prostoru... To su stvari koje nas koštaju ali ih možemo obezbijediti. Sa druge strane, ‘živu paru’ trenutno ne možemo izdvojiti, nemamo tih mogućnosti, a tako je i sa drugim predstavama”, kazao je on.

Bonus video: