Ministarstvo kulture: Program Kreativna Crna Gora dao prve rezultate

Autor jedne od 11 ideja podržanih putem konkursa je Nikola Rajović iz Podgorice, koji je konkurisao projektom uspostavljanja muzičke etikete (labela), koja treba da poveže srodne autore iz oblasti muzičke produkcije i da ih predstavi globalnom tržištu kroz popularne izdavačke kanale
411 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Rajović, Foto: Ministarstvo kulture
Nikola Rajović, Foto: Ministarstvo kulture

Program Kreativna Crna Gora, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, ove je godine dao prve rezultate, saopšteno je iz tog resora.

„Na prvom konkursu u okviru programa, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko–proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora“, kazali su iz Ministarstva.

U pitanju je, kako su naveli, deset projekata i proizvoda, kao i jedna naučna studija.

„Obezbjeđivanjem osnovnih uslova i sredstava za rad – prostora, opreme, promocije i slično, sa sigurnošću možemo reći da je Ministarstvo zajedno sa autorima, uspješno pokrenulo deset novih biznisa u kulturi, čime želimo motivisati i druge umjetnike da se na predstojeće konkurse prijave sa svojim inicijativma i idejama“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su najavili da će, imajući u vidu značaj programa, prevashodno u pogledu afirmacije autora i značaja njihovih projekata za stvaranje crnogorskog kulturnog proizvoda, nastojati da javnosti predstavi svakog od njih, uz projekte čiji su autori.

Autor jedne od 11 ideja podržanih putem konkursa je Nikola Rajović iz Podgorice, koji je konkurisao projektom uspostavljanja muzičke etikete (labela), koja treba da poveže srodne autore iz oblasti muzičke produkcije i da ih predstavi globalnom tržištu kroz popularne izdavačke kanale.

Izdavačka kuća, prevashodno fokusirana na oblast elektronske muzike i srodnih pravaca, nosiće naziv Beats Per Montenegro (BPM).

Prema riječima Rajovića, BPM se bavi kreiranjem, dizajniranjem i pakovanjem zvuka kao proizvoda.

„Tokom aktuelne faze ovog projekta radimo i na kompilaciji pod nazivom Beats Per Montenegro, gdje ćemo predstaviti rad raznih izvođača koji se mahom bave elektronskim zvukom“, kazao je Rajović.

Kako je naveo, njihova ključna misija je tretiranje zvuka kao proizvoda i distribuiranje putem kanala koji su danas dominantni u svijetu, dakle u digitalnom formatu.

Ključni cilj je, pojasnio je Rajović, da BPM bude servis lokalnih muzičara.

„BPM je i osnovan kako bi bio servis i podrška lokalnim muzičarima i producentima, i to od pomoći pri samoj birokratiji, do pomoći u odabiru nekih inostranih labela i drugih partnera u kontekstu te priče“, precizirao je Rajović.

On je dodao da je program Kreativna Crna Gora bio od izuzetne koristi u njegovoj ambiciji da projekat zaživi.