Najstarija književna manifestacija u Crnoj Gori:Održana “Pjesnička riječ na izvoru Pive”

Manifestacija je otvorena promocijom knjige “Kuća kod Hrista”, nedavno preminulog književnika Koste Radovića
1547 pregleda 0 komentar(a)
Sa pjesničke večeri u Plužinama, Foto: Privatna arhiva
Sa pjesničke večeri u Plužinama, Foto: Privatna arhiva

Proteklog vikenda u Plužinama je održan dvodnevni miting poezije - “Pjesnička riječ na izvoru Pive”.

Najstarija književna manifestacija u Crnoj Gori, koju u kontinuitetu organizuje plužinski Centar za kulturu u saradnji sa Opštinom Plužine, održana je po 49.put.

Manifestacija je otvorena promocijom knjige “Kuća kod Hrista”, nedavno preminulog književnika Koste Radovića, zbornika sa prošlogodišnjeg simpozijuma kritike književnog stvaralaštva Miroslava Maksimovića, kao i djelom Mare Tijanić Vujović “Toponimija Župe pivske”. Petar Ćuković otvorio je izložbu konkursnih radova za spomen obilježje Baju Pivljaninu, a susreti su bili prilika i da bude predstavljene nove knjige stvaralaca iz Pive koje su objavljene u proteklih godinu dana.

Prve večeri manifestacije nastupili su pjesnici Mirko Lale Damjanović, Milun Osmajić, Milica Bakrač, Ranko Mićanović, Slavojka Vojinović, Miloš Kecojević i Jovan Glomazić, a dio programa bio je posvećen Kosti Radoviću, pjesniku, književniku i prosvjetnom radniku, pregaocu koji je utemeljio “Pjesničku riječ na izvoru Pive”. Milica Bakrač je specijalno za to veče, i Radoviću u čast, pročitala njenu pjesmu “Sonet Kosti Radoviću”, dok je pjesnikov unuk, vajar Matija Radović, evocirao uspomene na nedavno preminulog djedu.

Dodijeljene su nagrade mladim laureatima, pobjednicima konkursa “Spasoje Pajo Blagojević”, Sonji Milatović iz Nikšića za rukopi “Miris najbližoj daljini” i Nemanji Dragaš iz Beograda za “Antitela (sedam pesama od prevrnute kože)”.

Njihove rukopise štampaće Centar za kulturu Plužine i biće predstavljeni na jubilarnim, 50.susretima. Željani Stević, učenici devetog razreda škole “Mileva Lajović Lalatović” iz Nikšića, uručena je nagrada “Radule Željko Damjanović”.

Drugi dan manifestacije bio je u znaku simpozijuma kritike posvećenog književnom stvaralaštvu Radomira Uljarevića, predstavljanju knjige Mirjane Narandžić iz Obrenovca, prošlogodišnje dobitnice nagrade “Spasoje Pajo Blagojević”, dok su večernji sati bili rezervisani za svečano poetsko veče na kome je nastupio veći broj pjesnika. Predstavljen je i pjesnički portret Radomira Andrića, a manifestacija je završena noćnim druženjem sa Veroljubom Vukašinovićem i Budimirom Dubakom.

Bonus video: