"Orkestar bez granica" na Don Brankovim danima muzike

Koncert će bite upriličen u nedjelju u Tivtu
741 pregleda 0 komentar(a)
        , Foto: Porto Montenegro
        , Foto: Porto Montenegro
Ažurirano: 24.07.2019. 10:56h

”No border orchestra“ (Orkestar bez granica) nastupiće pod dirigentskom palicom Premila Petrovića, u nedjelju 28. jula na bazenu Jahting kluba Porto Montenegro u 21 sat. Njihov „Berghaind inspiration“, inspirisan elektronskom muzikom, biće upričen u okviru ovogodišnjih XVIII Don Brankovih dana muzike u sklopu Međunarodnog festivala KotorArt.

„No border orchestra“ je simfonijski orkestar sastavljen od vrhunskih muzičara Zapadnog Balkana. Ustanovljen u Beogradu i u Berlinu, kao nevladina organizacija s ciljem da inicira pozitivni društveni razvoj kroz snagu pomirenja i kreativnu saradnju, izrastao je iz želje da se stvori regionalni prekogranični simfonijski orkestar koji pruža najviši umjetnički kvalitet i poziva na novu vrstu komunikacije.

Tokom šest godina rada orkestar je nastupio na vodećim festivalima Balkanskog regiona, kao i na manifestaciji Festwochen u Beču, Kunstenfestivaldesarts u Briselu, Jesenjem festivalu u Parizu, Operadagen u Roterdamu, zatim u Marseju, Brisbenu, Kvangdžuu, Londonu, Hamburgu, Berlinu, Atini, Lisabonu. Počivajući na dvije osnove - muzici i društvu, Orkestar uspješno podstiče muzičku izuzetnost i društvenu osvješćenost.

Tražeći načine dekonstrukcije i transformacije društvene zajednice, zagovarajući pozitivne promjene da društvo bude inkluzivnije, interkulturalnije, otvorenije i demokratsko više nego što trenutno jeste, „No border orchesta“ služi kao platforma za prevazilaženje nacionalizma, rasizma, ksenofobije, homofobije i krvavog nasljeđa prošlosti u regionu Zapadnog Balkana, pa i šire. Svoju godišnju balkansku sezonu širenjem muzike i svojih poruka počeo je 2018. godine.

Petrović je inicijator, šef-dirigent i umjetnički direktor “Orkestra bez granica” s kojim je 2015. godine snimio album za Izdavačku kuću Universal Music - Dojče Gramofon. Diplomirao je dirigovanje na Visokoj školi za muziku Hans Ajsler u Berlinu, u klasi prof. Vinfrida Milera. Godine 1996. osnovao je u Beogradu muzičko pozorište Cinema REX. Njegov repertoar uključuje interpretacije stare muzike, opere i simfonije klasicizma i romantizma, kao i premijere savremene muzike.

Bonus video: