Izložba ikona pravoslavnih svetaca u Herceg Novom

Izložbu koju organizuju “Galatea Gallery” i JU Gradski muzej „Mirko Komnenović” Herceg Novi, a otvoriće je potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović
1026 pregleda 2 komentar(a)
Sveti Arhangel Mihailo, Foto: Privatna arhiva
Sveti Arhangel Mihailo, Foto: Privatna arhiva

Izložba „Ikone najpoznatijih pravoslavnih svetaca/ica koji se slave u Crnoj Gori” biće otvorena sjutra veče, u hercegnovskoj Galeriji “Joisp Bepo Benković”, u 21 sat.

"Ikone (grčki: eikon/slika, lik..), kao reprezentativni izraz likovne umjetnosti hrišćanskog srednjeg vijeka, predstavljaju djela sa isključivo religioznom tematikom - likove Hrista, Bogorodice, proroka, svetitelja i svetiteljki, te ilustracije brojnih događaja iz istorije hrišćanstva. U danas uobičajenoj terminologiji pojam ikone se prvenstveno odnosi na ostvarenja iz domena štafelajnog slikarstva karakteristična, dominantno za umjetnost pravoslavnog Istoka proizašle iz grandiozne slikarske tradicije vizantijske umjetničke kulture. Zlatno doba umjetnosti izrada ikona predstavljao je period srednjeg vijeka.

Nakon propasti Vizantijskog carstva i turskih osvajanja djelova jugoistočne Evrope, Bliskog istoka i sjeverne Afrike, ikona u novim političkim okolnostima ne gubi na značaju o čemu svjedoče brojna djela nastala tokom Novog vijeka. Umjetnost slikanja ikona aktuelna je i danas, o čemu svjedoče i djela - kanonski opravdana, slikarski kvalitetna i sa notom ličnog pečata - koja se predstavljaju publici u prostoru Gradskog muzeja „Mirko Komnenović” u Herceg Novom”, napisao je u katalogu za izložbu istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov.

Izložbu koju organizuju “Galatea Gallery” i JU Gradski muzej „Mirko Komnenović” Herceg Novi, a otvoriće je potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović.

Bonus video: