Marina Abramović pozvala mlade umjetnike i studente na master klas

Odabrani učesnici će u programu koji traje tri dana, od 24. do 26. septembra, provesti vrijeme u umjetničkom radu, istraživanju, učenju i upoznavanju svijeta umjetničkog performansa
4515 pregleda 4 komentar(a)
Marina Abramović, Foto: Paul Bruinooge
Marina Abramović, Foto: Paul Bruinooge
Ažurirano: 30.07.2019. 09:02h

Jedna od najvećih umjetnica današnjice, Marina Abramović, uputila je juče poziv mladim umjetnicima i zainteresovanim studentima iz Srbije za učešće na “master klasu” koji će se održati u okviru njene retrospektivne izložbe “Čistač” u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju, odabrani učesnici će u programu koji traje tri dana, od 24. do 26. septembra, provesti vrijeme u umjetničkom radu, istraživanju, učenju i upoznavanju svijeta umjetničkog performansa.

Zainteresovani treba da se prijave do 25. avgusta 2019. godine na e-mail adresu masterclass@msub.org.rs, nakon čega će Marina Abramović odabrati najviše 20 učesnika, po završetku trodnenvnog programa polaznici će dobiti sertifikate o učestvovanju.

Kandidati u prijavi treba da dostave kratku biografiju i predstave tri rada - performansa sa opisom.

Potrebno je i priložiti video i foto materijale prijavljenih radova, a sami radovi mogu biti već izvedeni ili specijalno osmišljeni za tu priliku.

Velika retrospektivna izložba “Čistač” svečano se otvara 21. septembra u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i traje do 20. januara 2020. godine.

Izložba hronološki prati sve faze kompleksne pedesetogodišnje karijere Marine Abramović, od njenih ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada sa Ulajem, do kultnih radova iz samostalne karijere Abramovićeve.

Kroz ovu retrospektivu, publika će moći da pogleda više od 120 radova.

Izložbu “Čistač” organizuje Muzej savremene umetnosti u Beogradu, uz podršku Vlade Srbije, dok je producent Moderni muzej (Stokholm), u saradnji sa Luizijana muzejom moderne umjetnosti (Humlebek) i Bundeskunsthale (Bon).

Bonus video: