Slavni Marijinski balet igra u parku Gradac

Gostovanje u Dubrovniku prvo je pojavljivanje Marijinskog baleta (nekadašnji Kirov) sa nekom cjelovečernjom baletskom predstavom u regiji u novijoj istoriji
579 pregleda 0 komentar(a)
Slavni ruski balet, Foto: Tata Sirotkina
Slavni ruski balet, Foto: Tata Sirotkina

Ruski Mariinski teatar, jedan od najboljih svjetskih baleta, gostuje 4. i 5. avgusta na 70. Dubrovačkim ljetnjim igrama baletskom predstavom “Četiri godišnja doba” u dva čina, u koreografiji Ilje Živoja na muziku Maksa Rihteraprema Vivaldiju.

Balet “Četiri godišnja doba” biće izveden u parku Gradac, a najavljen je kao jedinstven nacionalni i regionalni događaj, za koji su ulaznice, inače, odavno rasprodate.

“Četiri godišnja doba”, premijerno izvedena 2017. godine, prva je cjelovečernja baletska predstava Ilje Živoja, proglašena i nagrađena u premijernoj sezoni kao predstava godine u Sankt Peterburgu, te dočekana sa oduševljenjem na najvećim svjetskim scenama.

Osim naslovnog djela, Živoj u predstavi koristi i Rihterovu elektronsku muziku (electronic soundscapes) “Sene”, objavljenu na CD-u sa rekomponovanim “Godišnjim dobima”.

Čuveni Mariinski balet osnovan je u 18. vijeku u Sankt Peterburgu kao Carski ruski balet, a veći dio 20. vijeka poznat je i slavan kao lenjingradski Kirov. Neizostavno je, nezamjenjivo i legendarno mjesto baleta i plesa, na kojem su nastajala neka od najvećih i još uvijek najomiljenijih djela baletske umjetnosti. Mariinski balet je, kako ističu organizatori Dubrovačkih ljetnjih igara, mjesto sa kojeg je u osvajanje svijeta kretala čitava plejada legendarnih plesača i koreografa, mjesto njegovanja i čuvanja najstrožih kanona te lepršave i tako zahtjevne umjetnosti, a istovremeno ishodište i njenih revolucionarnih modernizatora i inovatora. Gostovanje u Dubrovniku prvo je pojavljivanje Mariinskog baleta sa nekom cjelovečernjom baletskom predstavom u regiji u novijoj istoriji.

Kraj jula na jubilarnim Igrama obilježila je prva ovosezonska dramska premijera - savremena verzija Šekspirovog klasika “Hamlet”, u režiji Paola Mađelija, koja upozorava da intelektualci kao savjest društva više ne postoje, te da je Evropa postala intelektualna pustoš.

Festivalsku publiku u avgustu očekuje i premijera “Geraniuma” u režiji Marine Pejnović, prema pripovijetkama Iva Vojnovićai Antuna Šoljana. Usjedjelicu Maru igraće Doris Šarić Kukuljica.

Podstaknute lanjskim uspjehom programa za djecu, 70. Igre pripremaju i praizvedbu muzičko-scenskog djela “Mali princ” u atrijumu Kneževog dvora, koje će prema najpoznatijem djelu proslavljenog francuskog pisca Antoana de Sent Egziperijakomponovati i dirigovati Ivan Josip Skender, a režirati Hrvoje Korbar.

Festivalska publika imala je priliku da pogleda i izbor iz proze Ranka Marinkovića “Pod balkonima”, u režiji Darija Harjačeka, za koju je Nataša Kopeč dobila 2018. godine Orlanda za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu 69. Igara.

Dramski program 70. Igara uključuje i gostovanja nekih od najboljih recentnih hrvatskih dramskih predstava, kao i produkcija iz regiona, pa će tako 16. avgusta Narodno pozorište iz Beograda izvesti predstavu “Balkanski špijun”, legendarnu satiričnu farsu Dušana Kovačevića iz 1983. godine, prema kojoj je snimljen i kultni film. Novu verziju “Balkanskog špijuna”, za koju je zbog velikog interesovanja uveden i dodatni termin 17. avgusta, režirala je Tatjana Mandić Rigonat, a igraju Ljubomir Bandović (Ilija Čvorović), te Dušanka Stojanović Glid, Nela Mihailović, Katarina Marković, Milutin Milošević i Vanja Milačić. Festivalski sajt je dubrovnik-festival.hr, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Bonus video: