Tamara Rađenović gostovala na Grad teatru: Uvijek kažem ko sam i odakle dolazim

Tamara Rađenović živi i radi u Londonu, gdje se i školovala na Kraljevskom koledžu za muziku, a kako je izjavila nakon koncerta, za nju je svaki susret sa crnogorskom publikom uvijek velika radost
2170 pregleda 0 komentar(a)
Budva milija od Karnegi hola: Rađenović i Polović Šiljeg, Foto: Grad teatar
Budva milija od Karnegi hola: Rađenović i Polović Šiljeg, Foto: Grad teatar

Gostovanje Tamare Rađenović, koje se s velikom radoznalošću očekivalo na Gradu teatru, pokazalo se kao muzički i kulturni događaj u posljednjih nekoliko godina budvanskog festivala - naša sopranistkinja koja je danas svjetsko ime klasične muzike, čija se karijera vezuje za najprestižnije dvorane na većini kontinenata (od njujorškog Karnegi hola, londonskog Briten Teatra, teatra “De Sarria” u Barseloni…, do dvorana u Hong Kongu i na Mauricijusu), održala je koncert za pamćenje.

Tamara Rađenović je u pratnji pijanistkinje Jelene Polović Šiljeg izvela program sa romantičnim naslovom “Le rose del Mediterraneo”, i svojim izuzetnim glasom priredila publici jednosatni muzički praznik. U prepunoj crkvi Santa Marija (odavno nije bila takva gužva), mogli smo da uživamo u najpopularnijim operskim arijama iz djela Vivaldija (Sposa son disprezzata), Mocarta (Susanna’s aria, Le Nozze di Figaro), Donicetija (Adina’s aria, L’elisir d’amore), Belinija (Giuliett’s aria, I Capuleti e i Montecchi), Pučinija (Musetta’s aria, La Boheme), Gounda (Juliett’s aria, Romeo et Juliette). Naša zvijezda svjetskog glasa izvela je i čuvene španske kompozicije “El Vito” i “Del cabello mas sutil” (F.Obradors), “De los Alamos vengo” (J.Rodrigo), “L’enamouree” (R.Hahn).

Tamara Rađenović živi i radi u Londonu, gdje se i školovala na Kraljevskom koledžu za muziku (bila je jedina studentkinja iz našeg regiona koja je primljena na ovoj akademiji), a kako je izjavila nakon koncerta, za nju je svaki susret sa crnogorskom publikom uvijek velika radost.

“Ovo je za mene bilo vrlo emotivno veče, i mada iza sebe imam dosta nastupa, ovaj koncert je nekako bio poseban. Prije svega zbog publike koja me je tako toplo i divno primila, a onda i zbog ovog sakralnog i romantičnog prostora crkve Santa Marija, koji ima odličnu akustiku i vrlo je inspirativan. Ako govorimo o repertoaru, trudila sam se da ga sastavim tako da prija publici, da pobudi neke čežnje, sentimente, neka fina ljubavna osjećanja, pa i strast, jer svaka kompozicija podsjeća na Mediteran. A s obzirom da jako volim španski, italijanski i francuski repertoar, onda sam se rukovodila i time. Imala sam koncert prije nekoliko večeri i u Kotoru, na Don Brankovim Danima muzike, a sa ovim programom u novembru ću po drugi put nastupiti u Karnegi holu. Vjerujem da će i publici u Njujorku naš Mediteran pobuditi slična osjećanja”, kaže naša sopranistkinja kojoj svjetski kritičari najavljuju veliku karijeru, i koja je kao vrlo mlada debitovala i u operi, u ulozi Mimi u Pučinijevim “Boemima”.

Ono što Tamaru u velikoj mjeri obilježava kao umjetnicu, i što je vezano i za početak njene internacionalne karijere jeste saradnja sa jednom od najslavnijih operskih diva u svijetu, čuvenom Montserat Kabalje. Legendarna umjetnica lično je izabrala Tamaru Rađenović da pjeva na njenim Gala koncertima u Saragosi, u Španiji.

“Ja sam u Barseloni aktivno radila sa Montserat, koja je ne samo operska legenda, nego i jedna izuzetna ličnost, prosto nevjerovatna. Jednostavna, topla, optimistična, sa velikom vjerom u ljudskost i dobrotu, prije svega. Bila sam s njom do njenih posljednjih dana života, i ona je mnogo uticala na mene, ne samo u izgradnji moje tehniku pjevanja, već i privatno. Mnogo sam toga naučila od divne Montserat, između ostalog i to da se u životu mora biti plemenit i čestit, bez obzira čime se čovjek bavi. Nikada neću zaboraviti poruku koju mi je dala: ‘Uvijek slušaj sebe, a ne druge’. To mi je rekla pred koncert na kojem je trebalo da pjevam kompoziciju koju je ona najljepše izvodila na svijetu, i imala sam veliku tremu. Zahvalna sam joj na svemu čemu me je naučila, i nikada neću zaboraviti koliko je obogatila i moj život i moju karijeru”.

Jer, kako ističe, za nekog ko je mlad, i ko je, bez obzira na broj koncerata još uvijek na nekom početku karijere, nije bilo lako stati prvi put na scene najvećih dvorana, kao što je to Karnegi Hol.

“Tada sam imala najveću tremu, osjećala sam se pomalo nesigurno, i počela sam sebi da postavljam pitanja da li sam ja, sa dvadeset tri godine, uopšte zrela da se nađem na takvoj sceni. Ali, imala sam podršku crnogorske publike koja je došla, i sva strepnja je nestala čim je počeo koncert. Publika me je sjajno primila, bila sam iznenađena tolikim oduševljenjem, i zbog toga je stigao i novi poziv za Karnegi Hol”.

Tamaru Rađenović očekuju nastupi u Beču, Engleskoj, Španiji, Hong Kongu… Krajem godine, ponovo će imati koncert i u Karnegi holu, a na pitanje kako nju prepoznaje publika po svijetu, Tamara kaže:

“Publika koja voli klasičnu muziku je svuda ista, bez obzira na kom ste kontinentu - umije da uživa, ume da pokaže emociju prema muzičarima, i onda se stvori ta fantastična atmosfera međusobne topline, radosti i uživanja. Mene, naravno, prepoznaju i kao nekoga ko je iz Crne Gore, jer ja uvijek volim da kažem ko sam i odakle potičem, mada neki često ne znaju gdje je ta država. Oni koji nešto znaju o Crnoj Gori smatraju je malom, lijepom i egzotičnom zemljom, i ja sam uvijek srećna kad to čujem. Inače volim da putujem, jer svaka nova destinacija i susret sa nekom novom kulturom, tradicijom, običajima, ljudima, na mnogo lijepih načina obogaćuje moje životno iskustvo, iz koga nalazim i nove inspiracije”.

A na pitanje u kojim se momentima osjeća kao zvijezda, Tamara Rađenović kaže da taj osjećaj ima kad je publika nagradi aplauzima.

“Na ovom koncertu sam se osjećala zvijezdom - dobila sam i puno aplauza i cvijeće, što meni mnogo znači, jer je Grad teatar festival koji ima dugu tradiciju, i zaista mi je bilo divno”.

Međunarodni projekat

Koncert “Le Rose del Mediterraneose” organizovan je u okviru međunarodnog projekta “Theatres for tOURism development in EuropE - TOURNEE”. JU “Grad teatar”, zajedno sa Opštinom Budva, partner je na projektu “Pozorišta za razvoj turizma u Evropi”, koji se finansira kroz EU kao trilateralni program saradnje CBC Italija-Albanija-Crna Gora, sa ciljem da unaprijedi atraktivnost tog prekograničnog područja za sve posjetioce, kroz stvaranje novih zajedničkih festivala. Tako će Grad teatar biti domaćin Festivala pozorišta i opere od 8. do 12. septembra ove godine, na kojem će ugostiti umjetnike iz Italije i Albanije, i prirediti značajan kulturni događaj. Sveobuhvatni cilj “Tournee” projekta je da uspostavi usku saradnju među ključnim akterima u pozorišnom sektoru stvaranjem trajnog Klastera pozorišnih institucija (CTI) prekograničnog područja, a kao njegov rezultat očekuje se povećana uloga pozorišnih institucija u podržavanju rasta turističkog prometa, kao i unapređenje javnih politika iz oblasti kulture i turizma.

Projekat se zasniva na povezivanju pozorišnih institucija i turističkih eksperata iz Italije, Albanije i Crne Gore, što će doprineti povećanju kvaliteta umjetničkih produkcija i pružanja podrške turističkim uslugama, koje će povećati uživanje u kulturi, kako za turiste tako i za stanovnike.

Svaki nastup na festivalu, u svom gradu, je izuzetan događaj

Pijanistkinju Jelenu Polović Šiljeg, Budvanku, publika Grada teatra poznaje od samih početaka njene karijere, a njenu profesionalnu biografiju danas obilježavaju značajni uspjesi u regionu i Evropi. Magistrirala je na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču, osvajala nagrade na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima, a prvi solistički koncert imala je upravo na Gradu teatru 1996. godine.

“Svaki moj nastup na festivalu na kojem sam odrastala za mene je izuzetan događaj. Tako je bilo i na prelijepom koncertu, pred mojim Budvanima, pogotovu što sam pratila Tamaru Rađenović, našu sopranistkinju kojoj su se otvorila vrata velike svjetske karijere”, kaže Jelena Popović Šiljeg, koja danas živi i radi u Beogradu, gdje je značajan akter muzičkih i operskih zbivanja.

Bonus video: