PRES KONFERENCIJA U KULTURNOM CENTRU BAR

Spremna premijera "Balkanske carice"

"To je Crna Gora koja je bila preča od života, čak i od poimanja nastavka svoje loze. Predstava pripada reditelju samo do generalne probe, potom pripada glumcima jer pozorišni čin pripada glumcima i njihovom.odnosu sa publikom", kazao je reditelj predstave Goran Bjelanović.
987 pregleda 0 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Radomir Petrić
Sa pres konferencije, Foto: Radomir Petrić

Premijera predstave "Balkanska carica" po djelu kralja Nikole, na sceni u Starom gradu biće održana u ponedjeljak 19. avgusta u 21 sat, a prve dvije reprize biće u utorak i srijedu. Ovo izvođenje je tačno 30 godina nakon što je na istom mjestu, tada u sklopu Barskog ljetopisa,  prvi put odigrana ova predstava u Baru. Tim povodom, danas je održana pres konferencija  u JP Kulturni centar Bar, koje je producent predstave, a na kojoj je moderator i asistent režije Milan Vujović istakao da publiku očekuje "univerzalna priča o ljubavi i mržnji, vjeri i nevjeri".

Goran Bjelanović, reditelj predstave, rekao je da je prije adaptacije teksta  “čovjek morao imati svijest o kakvoj to Crnoj Gori govori ovo djelo”.

"To je Crna Gora koja je bila preča od života, čak i od poimanja nastavka svoje loze. Predstava pripada reditelju samo do generalne probe, potom pripada glumcima jer pozorišni čin pripada glumcima i njihovom.odnosu sa publikom", kazao je Bjelanović.

U osvrtu na glumački ansambl, on je kazao da je glavna glumica. Anja Pavićević “toliko blistava i pozitivna, da je bilo zadovoljstvo  gledati je  na probama”, da je glavni protagonista Filip Đuretić “divan čovjek, glumac i mladić”, a prvak Pozorišta na Terazijama Duško Radović koji tumači  Ivan-bega  čovjek koji je u komad prenio “veliko iskustvo i ljubav prema ovoj profesiji”.

"Pavle Ilić iz mlađe generacije glumaca je na ponos Akademiji iz koje je potekao, Andrijana Simović je čista energija, Dragiša Simović se i pored višedecenijskog iskustva ponaša prema reditelju  kao da je prvi put izašao pred njega, a Dragan Račić je svojim iskustvom obogatio predstavu, Vlado Tomovic je naš najnagrađivaniji  amaterski glumac, a Danica Maksimović dama čiji me je talenat  inspirisao da posebno za nju dopišem sliku. Izuzetni Miro Nikolić se  sjajno snašao u ulozi duhovmika. Bojana Pejanović je operska pjevačica, trebao mi je anđeoski lik da se obrati publici, i nisam mogao naći boljeg anđela ni glasom ni likom, ni karakterom", dodao je Bjelanović.

On je istakao da je za scenski  govor zaslužna dr Dijana Marojević i “ova predstava pripada i njoj koliko i meni”, kostime je uradila dr Anastazija Miranović koja je “nadrasla moju imaginaciju”, Darko Musić je  uradio scenografiju  “koja odgovara izazovu tog prostora”, a Miona Cvijović muziku “malo iznad zemnog života i malo ispod nebeskog svoda, pogodila je svaki ton”. Reditelj je još naveo da je Ivana Cvijović stilizovala oro da bude “kolo orlova”, a da je Milan Vujović “obogatio svojim prijateljstvom moj život”.   

Mirko Bujišić je ispred JP Kulturni centar i Opštine Bar kazao da su na ovim adresama prepoznali značaj projekta koji poslije trideset godina oživljava kultnu predtavu, uz ocjenu da će ovo “ biti veliki spektakl”. Dr Anastazija Miranovič je navela da je bio izazov ”odgovoriti temi velikog djela  po onome ko ga je napisao i po riječima kojima.je satkano”, dodajući da je trebalo u kostime prenijeti i duh renesamne i otomanskog carstva, “da se smjesti  ni na nebu ni na zemlji”.  

"Ovo je prije svega lični pečat Gorana Bjelanovića, njegova obuhvatna adaptacija ideja, muzika, , balet, režija...  Nije se bavio predstavom kao da je muzejski eksponat, našao je živost  u njoj i veziu sa današnjim danom. Ona je čvrsto urađena i ne trpi improvizaciju", kazao je Duško Radović.

Andrijana Simović je kazala da je jako zadovoljna završenim poslom, ističući da je reditelj "napravio fantastičnu  adaptaciju ovog djela", te da je bilo jako teško da se štrihuju jako važne stvari, "da se sve stegne, a Goran je to uspio".

Anja Pavićević je rekla da joj je ovo prvo veliko iskustvo, da je sam proces stvaranja bio lijep i zanimljiv, te da je dosta učila od starijih kolega, dok je Filip Đuretić rekao da je komad "pulsirajuća živa stvar", da je sačinjen od "dosta stvari-glume, svjetla, muzike. plesa..." i da nije bilo nimalo lako upripremi, "trajalo je dugo".

Preporučujemo za Vas