Tara i poezija spajaju ljude

Održani 22. pjesnički susreti “Tara bez granica” u organizaciji Centra za kulturu Plužine
1027 pregleda 0 komentar(a)
Sa pjesničkog susreta u Pivi, Foto: Privatna arhiva
Sa pjesničkog susreta u Pivi, Foto: Privatna arhiva

U porti hrama Svetog Jovana Krstitelja na Zagrađu, u Pivi, u subotu su održani 22. pjesnički susreti “Tara bez granica” u organizaciji Centra za kulturu Plužine.

“Prošle su 22 godine otkad se pisci iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske okupljaju na ovom mjestu. Naši skupovi postali su bogata tradicija, savršena škola pisane riječi, akademija pjesništva i besjedništva, huk kritike i trpeza ljubavi. Iz godine u godinu, na Tari se čuju nove misli, plod novih snaga savremene književnosti”, kazala je u besjedi jedna od učesnica manifestacije, pjesnikinja Milica Bakrač.

Kako je istakla pojedini od učesnika su pjesnički i stvaralački odrastali na obali Tare uz ljude koji su “intelektualno i duhovno stvarali, osmišljavali i čuvali susrete”, a više nijesu sa njima. “Godinama su na ‘Tari bez granica’ bivali: Božidar Živković Džigi, jedan od osnivača susreta, koji je Tarom disao i pisao, Kosta Radović, kome je potopljena Piva bila neprebolna rana koju je sobom u vječnost odnio. Na ovim obalama slušali smo akademsku riječ i stih jednog velikana, Žarka Đurovića, iskrene i tople stihove Luke Cicmila i Draga Vukovića. Pjesnici odlaze, ali njihovo djelo ostaje vječno kao i ovaj kanjon i ova rijeka. Rijeka pamti. Red je da i mi pamtimo i pominjemo”, istakla je Bakrač. Kako je kazala “Tara bez granica” nije sasvim obična sintagma, već riječi koje obavezuju na gostoprimstvo, “poruka da na mjestima gdje se ukrštaju poezija, ljubav i čovječnost, granice ne postoje”.

Pored Bakračeve, na manifestaciji su učestvovali pjesnici iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske, Dragan Paldrmić, Rajko Palibrk, Ranko Mićanović, Radomir Uljarević, Miloš Kecojević, Miodrag Jakšić, Aleksandra Radaković, Goran Vračar, Budo Novosel, Mijuško Dakić, Dajana Motika Raonić, Mirko Damjanović, Naod Vuković, Slavojka Vojinović, Janko Jelić, Čedo Kovačević Čekov, Radenko Popović, Miljan Nikolić, Slađana Papić Ćuković, Petar Aškraba Zagorski, Drago Vladičić i Branimir Bato Radović.

Bonus video: