"Čitam, dakle postojim": Da knjige budu dostupne svima

Pored obuke za korišćenje opreme, koja će biti organizovana za zaposlene u Biblioteci, biće i obuka za lica sa oštećenjem vida za rad na računaru i korišćenje tehničke opreme
566 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za medije u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa konferencije za medije u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Narodna biblioteka „Njegoš“ naredne godine biće dostupna i slabovidim osobama zahvaljujući projektu „Čitam, dakle postojim“ koji realizuje Društvo prijatelja biblioteke „Njegoš“ u saradnji sa pomenutom bibliotekom.

„U Nikšiću ne postoji dovoljna količina opreme i literature koja je namijenjena licima sa oštećenjem vida što dovodi do toga da ova lica nemaju adekvatan način da dođu do izvora znanja i informisanja u onoj mjeri u kojoj bi to oni zaista htjeli. Pristupačnost informacija i literature za ova lica predstavlja jednu od najvećih barijera jer je to preduslov za obrazovanje, dodatnu edukaciju, zabavu, kulturu, kao i kvalitetan razvoj ličnosti. Osim toga, ovo u značajnoj mjeri onemogućuje i njihovu uključenost u kulturno-umjetnički život grada”, kazao je Radoje Kandić, predsjednik Društva prijatelja biblioteke “Nikšić”.

Slabovide osobe iz Nikšića, a njih je oko 1.700, prinuđene su da potrebnu literaturu pozajmljuju iz Biblioteke za slijepe koja se nalazi u Podgorici. Nabavkom adekvatne opreme i edukacijom kadra cijeli bibliotečki fond biće dostupan slabovidim licima, a predviđena je i nabavka lektira za osnovnu školu u audio formatu, koja će biti donacija Biblioteke za slijepe.

“Uvođenje nove bibliotečke usluge biće od velike koristi i disleksičnim osobama koje zbog teškoća u čitanju imaju problema sa razumijevanjem pročitanog, onima koji imaju poremećaje iz spektra autizma ili boluju od multiple skleroze”, istakao je Kandić.

Pored obuke za korišćenje opreme, koja će biti organizovana za zaposlene u Biblioteci, biće i obuka za lica sa oštećenjem vida za rad na računaru i korišćenje tehničke opreme. Tokom realizacije projekta biće odštampana zbirka pjesama na Brajevom pismu i prva slovarica na ijekavici koja će biti prilagođena licima sa oštećenjem vida i koja će biti distribuirana svim osnovnim školama u gradu pod Trebjesom.

“Nabavka opreme i literature i obuka osoblja je element održivosti projekta, jer i nakon što se završi njegova implementacija ona će ostati na raspolaganju svim korisnicima biblioteke kojima je neophodna. Slovarica prilagođena licima sa oštećenjem vida biće takođe dugoročno dostupna ovim kategorijama”, istakao je Kandić.

Direktna ciljna grupa projekta su pet slabovidih osoba, članova Organizacije slijepih za Nikšić, Šavnik i Plužine, i dvoje zaposlenih u biblioteci „Njegoš“ Nikšić koji će proći predviđene obuke, dok su indirektna ciljna grupa svi članovi pomenute Organizacije, njih 65.

Goran Macanović, predsjednik Organizacije slijepih za Nikšić, Šavnik i Plužine, smatra da će nabavka tehničke opreme (računar, skener, čitač ekrana i sintetizator govora) biti polazna osnova za dalje aktivnosti kojima će se stvoriti uslovi da “sve osobe koje imaju poteškoća u čitanju standardne štampe bez prepreka koriste usluge bibliotečkog fonda biblioteke ‘Njegoš’ i da na taj način ravnopravno sa drugima konzumiraju kulturne sadržaje”.

“Za nas iz Organizacije slijepih je posebno dragocjeno to što je ideja o ovom projektu potekla upravo od članova Društva prijatelja biblioteke a ne od nas, jer nam ta činjenica govori da kod jednog dijela javnosti postoji razvijena svijest da sadržaji namijenjeni široj javnosti moraju biti pristupačni i osobama sa invaliditetom. Cijenimo i sam pristup u razvoju ideje, a on se odnosi na to da su nas članovi Društva kontinuirano uključivali i sa nama se aktivno konsultovali oko svake faze pisanja, do odobravanja i realizacije projekta”, istakao je Macanović uz uvjerenje da je pomenuti projekat samo početak dugoročne i kvalitetne saradnje Organizacije slijepih sa institucijama kulture i NVO koje djeluju na području Nikšića. Projekat će trajati do aprila naredne godine, a podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Društvo prijatelja bibliteke „Njegoš“ je osnovano 19. januara prošle godine na inicijativu troje, tada, mladih studenata entuzijasta i za godinu i po rada uspjeli su da organizuju nekoliko veoma uspješnih večeri poezije i prikupe skoro 12.5 hiljada knjiga i sve ih ustupe biblioteci “Njegoš”.

Prva narodna biblioteka sa odjeljenjem prilagođenim osobama sa oštećenjem vida

Iz Društva prijatelja biblioteke “Njegoš” su uvidjeli da između nadležnih institucija i organizacija čiji djelokrug rada se tiče slabovidih osoba ne postoji nikakva saradnja, pa je njihova prva aktivnost u sklopu projekta bila potpisivanje sporazuma između njih, Narodne biblioteke “Njegoš” i Organizacije slijepih za Nikšić, Šavnik i Plužine, što će, nadaju se, rezultirati zajedničkim projektima.

„Biblioteka, kao jedno od najdjelotvornijih okruženja za integraciju osoba sa oštećenjem vida je prepoznala potrebu za pružanjem pomoći osobama sa invaliditetom i smatram da samo svakodnevnom brigom i kulturnim umrežavanjem potpomažemo jednakost, participaciju i njihovo zapošljavanje. Neću pretjerati ako kažem da će Biblioteka postati prva među narodnim bibliotekama koja će imati odjeljenje prilagođeno osobama sa oštećenjem vida. Planiramo organizovanje obuke za stručno usavršavanje pružalaca usluga za lica sa oštećenjem vida, treninge i radionice za različite ciljne grupe, a trudićemo se da eleminišemo fizičku barijeru čime ćemo povećati dostupnost i vidljivost“, kazala je direktorica biblioteke „Njegoš“, Renata Bulajić.

Bonus video: