Crna Gora sa palete ruskih umjetnika

Izložba slikara iz Rusije biće otvorena večeras u Tivtu u 21 čas
679 pregleda 0 komentar(a)
Najava izložbe
Najava izložbe

Izložba “Crna Gora sa palete ruskih umjetnika” biće otvorena danas u Tivtu, u JU Muzeji i galerije, u 21 čas, a izložba će biti dostupna do 23. septembra. Postavku će zvanično otvoriti Mirjana Stojanović.

Slikari koji će se predstaviti na ovogodišnjoj izložbi su: Elena Afanasjeva, Sergej Alduškin, Andrej Sanikov, Zemfira Ahmetova i Natalija Čaban. Radovi su rađeni većinom u tehnici akvarela, sa nekoliko „laganih“, akvarelski urađenih ulja i crteža sa korišćenjem pastela i tuša.

“Mediteran kroz vjekove privlači slikare ljepotom prirode, obiljem sunca i duhom romantike, koji se u izobilju nude svima, koji to umiju da vide, osjete i ocjene. Kao što su u 19. vijeku ruski slikari putovali u Italiju i na jug Francuske, u potrazi za drugačijim ambijentom i jarkim koloritom, toliko različitim od uobičajenog okruženja, tako savremeni slikari sa velikim zadovoljstvom dolaze u Crnu Goru. Velelepno sazvučja mora i planina, čije ljepote nikog ne ostavljaju ravnodušnim, odražavaju se u raskošnom sjaju, punoći palete, ispunjene jarkim bojama i pozitivnom energijom, na slikama”, navode organizatori izložbe.

Oni su istakli da je “svako od umjetnika na jedinstven način izrazio utisak viđenog i doživljenog na ovim inspirativnim i prelijepim prostorima”.

Projekat „Crna Gora sa palete ruskih umetnika“ zvanično je započet 2005. godine, izložbom 10 ruskih slikara u Centralnom domu umjetnika u Moskvi, a inspiracija je bila raskošna ljepota Crne Gore. Projekat i dalje traje, uz povremene izložbe u Rusiji i Crnoj Gori, kažu organizatori.

Bonus video: