Objavljena knjiga "Mediji i geopolitika" istoričara dr Radenka Šćekića

Autor ističe da u sferi politike: “Ko kontroliše proizvodnju i širenje informacija - ima dominaciju nad politikom, ideologijom, kulturom”
722 pregleda 1 komentar(a)
"Mediji i geopolitika", Foto: Privatna Arhiva
"Mediji i geopolitika", Foto: Privatna Arhiva
Ažurirano: 06.09.2019. 09:29h

Nova knjiga „Mediji i geopolitika“, istoričara i doktora političkih nauka Radenka Šćekića izašla je u izdanju Medijske kulture, u okviru biblioteke Teorije medija, čiji je urednik prof. dr Ratko Božović.

Studija o odnosu medija i geopolitike, njihove međusobne povezanosti i upotrebe - s obzirom na obuhvatnost analiziranih fenomena - predstavlja multidisciplinarni pristup složenim kategorijama, kakve su informacija, prostor i vrijeme. Sagledava se upotreba medija kao moćnog sredstva u procesima političkog komuniciranja i složenih geopolitičkih kretanja sa aspekta i kroz prizmu istorije, kulture, psihologije, filozofije, sociologije, ekonomije, antropologije, defendologije.

Kompleksnost savremenih odnosa velikih globalnih igrača, regiionalnih sila, transnacionalnih kompanija, međunarodnih, ekonomsko-političko-vojnih organizacija/alijansi/unija - ogleda se u međusobnom globalnom prožimanju, međuzavisnosti u pogledu finansija, prirodnih resursa, komunikacija. Dešavanja na jednom kraju planete, u epohi globalizacije, imaju medijski, ekonomski, politički i ekološki uticaj na drugi ili na interese globalnih igrača.

Masovni mediji u svemu tome imaju veliki uticaj, jer je informacija postala veoma bitna geopolitička roba koja utiče na međunarodne odnose, ekonomiju, berze, vojne odnose. Za masovne medije se ističe da su postali moćno sredstvo, mada je slika o moći novinara glorifikovana. Moćni su vlasnici medija i njihovi partneri/nalogodavci iz domena politike ili biznisa.

Autor ističe da u sferi politike: “Ko kontroliše proizvodnju i širenje informacija - ima dominaciju nad politikom, ideologijom, kulturom”. Mediji su odavno prestali da budu puki prenosioci informacija. Oni danas oblikuju mišljenje javnosti. U posljednjih nekoliko decenija medijski rat je postao znatno važniji od konvencionalnog rata.

Regionalni časopis Medijska kultura pod uredništvom Budimira Damjanovića, do sada je u okviru pomenute biblioteke objavila 13 knjiga, autora znamenitih imena naučne misli, poput: Alana Badjua, Ratka Božovića, Janka Nikolovskog, Sandre Bašić-Hrvatin i dr.

Bonus video: