Senki Marić nagrada Meša Selimović

Pjesnikinja, esejistkinja i književni prevodilac Senka Marić, rođena 1972. u Mostaru, objavila je i tri zbirke poezije (Odavde do nigdje, To su samo riječi i Do smrti naredne)
753 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Seecult.org
Ilustracija, Foto: Seecult.org

Regionalna književna nagrada “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u 2018. godini u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori dodeljena je Senki Marić za roman “Kintsugi tijela” u izdanju sarajevskog Buybooka, autobiografsko djelo o borbi žene sa opakom bolešću.

U najužem izboru bio je i roman “Terorist” Emira Imamovića, takođe u izdanju Buybooka, dok su u užem bili i romani “Divlje guske” Julijane Adamović (Hena com, Zagreb), “Unutrašnjost” Miće Vujičića (Geopoetika, Beograd) i “Skica u ledu” Josipa Mlakića (Fraktura, Zaprešić).

Nagrada “Meša Selimović”, osnovana 2002. godine u Tuzli u čast jednog od najvećih romansijera sa ovih prostora, svečano je dodijeljena 7. septembra u Narodnom pozorištu u Tuzli, u završnici 19. Međunarodnih književnih susreta “Cum grano salis”, na osnovu odluke žirija koji su činili: Mile Stojić (predsjednik), Faruk Šehić, Vladimir Arsenić, Andrej Nikolaidis i Robert Perišić.

Senka Marić je tek treća žena koja je dobila nagradu “Meša Selimović”, nakon Sanje Domazet (Ko plače, 2006) i Mirjane Đurđević (Kaja, Beograd i dobri Amerikanac, 2010), koja je 5. septembra predstavila s Brankom Mlađenovićem dva povezana romana - “Bunker swing” (2013) i tek objavljeni “Bunker Patka”.

Prema riječima dobitnice, roman “Kintsugi tijela” otvoreno govori o različitim temama koje su vezane za ženu generalno, odnosno žensko tijelo i tipične ženske bolesti, kao i promjene koje uz to idu, a o kojima se u javnosti najčešće ne govori.

Pjesnikinja, esejistkinja i književni prevodilac Senka Marić, rođena 1972. u Mostaru, objavila je i tri zbirke poezije (Odavde do nigdje, To su samo riječi i Do smrti naredne). Dobitnica je nekoliko književnih nagrada, a angažovana je i kao urednica portala za književnost, kulturu i umjetnost strane.ba.

Bonus video: