Kvaltietni i aktivistički filmovi

Jubilarni peti Seanema Film Festival počinje u Ulcinju 18. septembra
316 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Balsa Rakocević
Sa konferencije za medije, Foto: Balsa Rakocević

Jubilarni peti “Seanema film festival”, počinje 18. i traje do 22. septembra u Ulcinju, a otvara ga crnogorska premijera filma “Delegacija” reditelja Bujara Alimania, koji će biti gost festivala, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za medije povodom početka festivala.

Na ovogodišnjem festivalu, čiji je moto “In/Exclusion”, a tradicionalno ga organizuje ulcinjska nevladina organziacija „Ja djelujem“ (iAct), biće prikazano osam filmova u takmičarskoj selekciji, “u kojima je spojen umjetnički kvalitet i aktivistički pristup društveno - angažovanim temama”, navela je direktorka festivala Drita Lola koja je istakla da radosno dočekuju peto izdanje festivala jer su se prethodnih godina “borili za opstanak”.

“Ono što je interesantno za festival jeste da u intimnom okruženju ima interkulturalne diskusije jer svaki film prati diskusija i debata na temu filma”, najavila je ona.

Na festivalu će biti prikazano oko četrdeset dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih filmova, a u fokusu su filmska ostvarenja iz Albanije i regije Pulje, u okviru program koji podržava CIRCE (Zajednička inicijativa za promociju filmske djelatnosti na teritoriji Italija - Albanija - Crna Gora) kroz projekat Interreg IPA Programa prekogranične saradnje.

Pored filmova iz inostranstva za nagradu se takmiče i filmovi iz Crne Gore: “Ti imaš noć” reditelja Ivana Salatića, ”Grudi” rediteljke Marije Perović, i “Između dana i noći” Andra Martinovića. Selektorke takmičarske selekcije dugometražnih igranih filmova su direktorka festivala Lola i Jelena Mišeljić koja je programska konsultantkinja. I ove godine na festivalu je prisutan i edukativni program za srednjoškolce koji Festival organizuje uz podršku Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) i Filmskog centra Crne Gore.

Bonus video: