Crnogorski filmovi na festivalu “Manaki Brothers”

U Bitolju, u Sjevernoj Makedoniji, biće prikazana ostvarenja više crnogorskih autora, ali i filmovi studenata FDU sa Cetinja
560 pregleda 0 komentar(a)
Vlastimir Sudar, reditelj filma “Granice kiše”, Foto: MIA
Vlastimir Sudar, reditelj filma “Granice kiše”, Foto: MIA

Crnogorska kinematografija dio je jubilarnog, 40. izdanja Međunarodnog filmskog festivala “Manaki Brothers”, koji je prvi i najstariji filmski festival u Sjevernoj Makedoniji, a trajde od 14. do 21. septembra. U okviru programskog segmenta “Zemlja u fokusu” naće se naći crnogorski filmovi: “Igla ispod praga” reditelja Ivana Marinovića, “Granice, kiše” čiju režiju potpisuju Vlastimir Sudar i Nikola Mijović, “Iskra” reditelja Gojka Berkuljana i “Lijenština” Alekse Stefana Radunovića.

Pored Crne Gore, zemlja u fokusu je i Gruzija, koja će u okviru ovog programskog segmenta publici festivala prikazati četiri filma gruzijskih autora.

U okviru programskog segmenta European Cinema Perspectives biće prikazan i film “Ti imaš noć” crnogorskog reditelja Ivana Salatića, a u okviru ove selekcije naći će se još šesnaest evropskih filmskih ostvarenja koja su u poslednih godinu dana bila zapažena na eminentnim evropskim i svjetskim filmskim festivalima.

U okviru studentskog programa, na festivalu će biti prikazani i filmovi studenata Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Festival je osnovalo Udruženje filmskih radnika Makedonije 1979. godine, a danas se organizuje uz podršku grada Bitolja i Kinoteke Sjeverne Makedonije, i ima za cilj da istakne rad sektora kamere na filmu. Festival se organizuje u Bitolju, rodnom mjestu braće Janakija i Miltona Manakija, filmskih autora koji su u Avdeli 1905. godine snimili prve filmove na prostoru tadašnjeg Balkana.

Program ovogodišnjeg festivala uključuje takmičarsku selekciju u nekoliko kategorija, selekciju dokumentarnog filma, kratkometražnog filma, specijalne projekcije, studentski program, program za djecu, radionice, networking sastanke, pitching sesije i slično.

Festival je podržalo Ministarstvo kulture Sjeverne Makedonije i predsjednika, a nagrade koje se dodjeljuju nose naziv “Camera 300”.

Bonus video: