"Pratilac svega važnog u Kolašinu": Druga izložba fotografija Vedrana Vujisića

Prema riječima novinara i publiciste Dražena Draškovića, Vujisićevi talenat i dostignuća afirmišu Kolašin
869 pregleda 1 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Privatna arhiva
Sa izložbe, Foto: Privatna arhiva

Izložba fotografija Vedrana Vujisića otvorena je sinoć u kolašinskom Centru za kulturu.

Veče posvećeno mladom fotografu, dio je aktivnosti te ustanove, na kako je objasnila istoričarka umjetnosti Draginja Kujović, afirmaciji umjetničkih dostignuća mladih sugrađana i načina na koji doprinose svom gradu.

Pod nazivom "Kolašin – okom umjetnika" i motom "Čuvamo Kolašin" izloženo je na desetine Vujisićevih fotografija, među kojima su i one za koje je nagrađivan.

"Vedranova pejzažna foto priča sadrži neobično realistične kadrove po izboru teme, po odnosu prvog plana i pozadine, po koloritu. Na fonu izloženih fotografija pojavljuje se snažan osjećaj autora koji je tek zakoračio u polje ovog moćnog medijuma, da postigne na svojim fotografijama ono što je umjetnost i umjetničko", kazala je Kujović, otvarajući drugu samostalni ižložbu mladog umjetnika.

Dvadesetogodišnji student Fakulteta političkih nauka, kako je podsjetila Kujović, dobitnik je posebne nagrade na foto-konkursu koji su organizovali delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar pod nazivom "Naša kulturna baština – evropsko nasljeđe".

"U okviru projekta "Kul karavan" koji je u toku 2018. godine realizovalo Društvo sociologa Crne Gore, pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta, a čiji je cilj bio umrežavanje mladih sa sjevera Crne Gore, bio je učesnik kolektivnih izložbi u Rožajama, Kolašinu, Mojkovcu i Pljevljima. Na tim izložbama predstavio se fotografijama "Biogradsko jezero – Biser Bjelasice", "Tara – Suza Evrope" i "Alpska dolina sela Lipovo kod Kolašina", rekla je ona.

Prema riječima novinara i publiciste Dražena Draškovića, Vujisićevi talenat i dostignuća afirmišu Kolašin.

Prema njegovim riječima, "Vedran je sam otkrio sebe, a njegovi sugrađani su samo pratili i otkrivali ono drugačije i originalnije što im talentovani fotograf nudi."

"Gotovo da se minulih godina ništa nije desilo u našem gradu, a da nije prošlo kroz Vedranov objektiv. Jedan od njegovih uspjeha je što je, sa svega 20 godina, postao pratilac svega važnog u Kolašinu, zanos igrača folkrlora, strast tango zagrljaja, glumci na pozornici i otvorenom, sportski dribling i skok, ljepotice u crnogorskoj nošnji, fontana našaih želja, planine. Vedranu nema povratka sa puta fotografije i uvjerena sam u životu će uvijek tražiti prostor za fotografiju", kazao je Drašković.

Na Vujisićevim fotografijama preovladavaju "motivi Kolašina, njegovih stanovnika i živopisnog krajolika koji ga okružuje".

Pored fotografije bavi se grafičkim dizajnom, audio i video montažom.

Fotoreporter je i saradnik u Kolašinskim novostima.

Već tri godine je zvanični fotograf na Premium ljetnjem košarkaškom kampu Kolašin, bio je i član foto tima na ljetnjem Tango kampu Kolašin 2017, zvanični fotograf većeg broja manifestacija u Kolašinu.

Prije dvije godine, dok je bio srednjoškolac, sugrađanima se predstavio izložbom "Sa prirodom u beskraj".

Iste godine bio je učesnik kolektivnih izložbi mladih sjevera Crne Gore koja je organizovana u Centru za kulturu "Nenad Rakočević" u Mojkovcu i "Kolašinska foto priča" održane u Centru za kulturu Kolašin.

Bonus video: