Ivan Salatić dobitnik nagrade “Mirko Kovač”

Salatić će primiti nagradu za najbolji scenario na svečanoj ceremoniji u Rovinju, 28. septembra
1187 pregleda 0 komentar(a)
Iz filma “Ti imaš noć”, Foto: Meander Film
Iz filma “Ti imaš noć”, Foto: Meander Film
Ažurirano: 24.09.2019. 08:26h

Crnogorski reditelj i scenarista Ivan Salatić dobitnik je ovogodišnje nagrade “Mirko Kovač” za najbolji scenario, a dodjela će biti svečano upriličena po peti put u Rovinju, 28. septembra u Kinu Gandusio, kao završni program 6. Dana Mirka Kovača.

Nagrada Mirko Kovač dodjeljuje se u četiri kategorije: za najbolji roman, za najbolje djelo mladog autora, za najbolju knjigu eseja i za najbolji scenario za knjige i filmove objavljene u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji tokom 2018. godine.

Salatić
Salatić(Foto: Privatna arhiva)

Ove godine, žiri je zasijedao u sastavu: Predrag Antonijević, Vlaho Bogišić (predsjednik žirija), Enver Kazaz i Dragan Radulović. Izbornici za pojedine kategorije bili su Mića Vujičić (Roman), Tomislav Brlek (esej), Srđan V. Tešin (djelo mladog autora) i Bruno Kragić (scenario).

Na svome zasjedanju u Beogradu 24. avgusta žiri je jednoglasno donio odluke da će se nagrada za najbolji roman dodijeliti Josipu Mlakiću za knjigu “Skica u ledu” (Fraktura, 2018.), nagrada za najbolje djelo mladog autora ide Kristini Gavran za djelo “Gitara od palisandra” (Disput, 2018.), dobitnik nagrade za najbolju knjigu eseja je Sinan Gudžević s knjigom “Maksmir i Mirogoj” (Fraktura, 2018.),

Film “Ti imaš noć” reditelja Ivana Salatića, čiji scenario dobija pomenutu nagradu, premijerno je prikazan prošle godine u zvaničnom programu Venecijanskog filmskog festivala. “Ti imaš noć” je Salatićev prvi dugometražni igrani film.

Bonus video: