“Deportacija” večeras prvi put u Podgorici

Predstava se bavi ratnim zločinom deportacije Muslimana iz Crne Gore iz maja 1992. godine
1567 pregleda 2 komentar(a)
Predstava prvi put u Podgorici
Predstava prvi put u Podgorici

Pozorišna predstava “Deportacija” biće prvi put izvedena u Podgorici, večeras u Velikoj sali Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” u 20 časova.

Predstava je nastala u produkciji Kulturnog centra Novi Pazar po tekstu Željka Vušurovića, dramaturga sa Cetinja i u režiji Gradimira Gojera, teatrologa i režisera iz Bosne i Hercegovine, a dramatizaciju teksta je uradila Svetlana Broz.

"Radnja drame je smještena u savremeno doba i, prema riječima njenog autora, bavi se ratnim zločinom deportacije Muslimana iz Crne Gore kroz porodične odnose aktera drame i njihove dileme o tome da nekažnjeni zločin kad-tad dođe na 'naplatu'. Predstava je motivisana uspomenom na žrtve ratnog zločina iz maja 1992. godine kada je crnogorska policija nezakonito uhapsila najmanje 66 Muslimana, civila starosti od 18 do 66 godina, koji su u Crnu Goru izbjegli od rata u Bosni i Hercegovini, a onda ih kao taoce predala njima neprijateljskoj vojsci bosanskih Srba. Većina tih izbjeglica je ubijena ili su stradali u logorima, dok je samo mali broj uspio da preživi. Za taj zločin do danas niko nije kažnjen", ističe se u saopštenju Akcije za ljudska prava (HRA) koja je omogućila ovo izvođenje u sklopu projekta „Deportacija - da se ne zaboravi i ne ponovi!”.

Do danas je predstava odigrana u Novom Pazaru, Sarajevu, Plavu i Kotoru, ali ne i u Podgorici.

"Prethodni umjetnički direktor Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP), Branimir Popović, nije odgovorio na ponudu producenta predstave u vezi gostovanja. Ni sadašnji umjetnički direktor CNP, Željko Sošić nije odgovorio na dvije molbe za gostovanje predstave (prvu, Željka Vušurovića, i drugu, Tee Gorjanc Prelević, izvršne direktorice NVO Akcija za ljudska prava (HRA) i Daliborke Uljarević, izvršne direktorice Centra za građansko obrazovanje (CGO)). S druge strane, uprava KIC-a je, na molbu HRA i CGO, omogućila da se predstava tamo odigra danas, 24. septembra, u 20 časova", ističu iz Akcije za ljudska prava i dodaju da je ovo za sada jedino planirano izvođenje u Podgorici.

Glavne uloge tumače Enver Petrovci iz Prištine i Jasna Ornela Bery iz Sarajeva, koji su bili istaknuti glumci i u nekadašnjoj Jugoslaviji. Ostale uloge su povjerene Vahidu Džankoviću, Dženani Džanić, Darji Badnjević i Hani Beštić, glumcima iz Sarajeva, Beograda i Novog Pazara.

Projekat „Deportacija - da se ne zaboravi i ne ponovi!” HRA sprovodi uz podršku Evropske unije kroz program “Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije - podrška REKOM-u”.

Bonus video: