„Efemera” sugeriše prolaznost i njene skrivene vrijednosti

Crnogorska umjetnica Jovana Vujanović predstavila je radove iz postavke “Efemera” u Sibiru, a izložba tamo je otvorena do 17. novembra
679 pregleda 1 komentar(a)
Jovana Vujanović sa otvaranja izložbe u Sibiru, Foto: Privatna arhiva
Jovana Vujanović sa otvaranja izložbe u Sibiru, Foto: Privatna arhiva

Irkutsk, jedan od najvećih gradova u Sibiru ugostio je crnogogorsku umjetnicu Jovanu Vujanović čija je izložba radova “Efemera” otvorena u tamošnjoj Modernoj Galeriji - Gallery of V. Bronshteyn, a dostupna je ruskoj publici do 17. novembra. Vujanovićeva, koja je jedna od finalista Nagrade Milčik YVAA 2019, ponudu za ovu saradnju dobila je nakon što su kustosi sibirske galerije posjetili njenu izložbu u Spomen domu “Stefan Mitrov Ljubiša” koja je bila otvorena u maju u Budvi.

“Kontaktirali su me i ponudili realizaciju izložbe ove jeseni. Uvijek je ohrabrujuće i olakšavajuće kada ne morate da prolazite kroz procese aplikacija i konkursa, otvorenih poziva, kada neko direktno usmjeri pažnju na vas i otvori mogućnost za saradnju”, kaže ona u početku razgovora za “Vijesti”.

Nije često da crnogorski umjetnici izlažu u Sibiru, pa je posjeta Irkutsku i sama po sebi dovoljno posebna, a mjesto inspirativno... “I ja vjerujem da nije često predstavljanje crnogorskih umjetnika ovdje. Irkutsk, jedan od najvećih gradova u Sibiru u 19. vijeku bio je grad progonstva mnogih ruskih vojnih lica, umjetnika i plemića koji su poslati u Sibir zbog sudjelovanja u decembrističkoj pobuni protiv tadašnje vlasti. I danas tu možemo vidjeti kako veliki dio gradske kulturne baštine dolazi upravo od njih; brojne drvene kuće, ukrašene ručno isklesanim ukrasima, preživjele su i danas i u nevjerovatnom su kontrastu sa standardnim sovjetskim blokovima koji ih okružuju. Ovakva mjesta su veoma inspirativna i provociraju me na razne zaključke i pitanja o tome koliko se može žrtvovati za revoluciju? Otkud tolika kolektivna uspavana svijest u ljudima danas?”, prenosi Vujanović svoje utiske po dolasku u Sibir.

Postavka “Efemera” je stariji projekat realizovan 2012. godine kada je predstavljen u Podgorici, u Centru savremene umjetnosti u Perjaničkom domu. Radovi su izlagani više puta, ali izložba u cjelini nije ponovljena do sada.

“Vjerujem da je naša stručna likovna scena upoznata sa njom jer su radovi iz te serije izlagani i na više međunarodnih i državnih kolektivnih izložbi. Međutim, izložba kao cjelina nikada nije ponovljena i ovaj poziv za organizacijom upravo ove izložbe veoma mi je značio i drago mi je da sam u prilici da smatram da sam učinila dovoljne korake i napore da dalje prezentujem svoj prehodni rad. Izložba je sačinjena od ciklusa crteža i video instalacije koja objedinjuje termin ‘Efemera’ sugerišući na prolazno, krhko, kratkoročno i nestalno, ali i na skrivene vrijednosti istih”, objašnjava Vujanović za “Vijesti”.

Nastanak njenih radova pokrenula su pitanja o granicama naše egzistencije, o prolaznosti naših tijela i emocija, ističe ona, a istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić primijetila je da su na jednoj seriji crteža “konturno i anatomski precizno prikazane ženske figure u neizmjerno ženstvenim, ekstatičnim pozama koje plutaju u bestežinskom prostoru ili su u slobodnom padu”. Ona je posebno istakla da se u drugoj seriji crteža stapaju “prazna tijela ljubavnika preklopljena šematizovanim crtežima insekata iz udžbenika zoologije”. Vujanović za “Vijesti” objašnjava i kakvu simboliku time šalje.

Sa izložbe u Sibiru
Sa izložbe u Sibiru(Foto: Privatna arhiva)

“Sopstvenu tjelesnost i eros poistovjećujem sa tijelima insekata. Uvezati kratkorični život insekata i čovjekov ljubavni odnos znači istaći našu simulantnu minornost, podjednaku efemernost i ranjivost. Asocirajući na grčevito kretanje insekata, predstavljena su tijela ljubavnika snimljena odozgo, ostavljajući posmatraču prostor da voajerski percipira ovaj odnos i kreira refleksije o partnerskoj egzistenciji”.

Zanimaju je video-instalacije

Jovana Vujanović je autorka i video-rada koji prati izložbu. Ona je “Vijestima” otkrila da sve dublje zalazi u medij videa i video-instalacije...

“Takve moje težnje se čitaju i sa prošlogodisnje samostalne izlozbe ‘Re play’ koju čine prostorne video instalacije na čijoj daljoj realizaciji i promociji tek treba da radim. Što se tiče mogućnosti ili kompleksnosti medija, vjerujem da ne postoji tačan odgovor, jer svaki medij može biti adekvatno polje za izražaj u koliko je u skladu sa samom idejom. Video-rad ‘Spasmotic flights’ nastao je kad i serija crteža, prvenstveno kao želja da se jedan intimni odnos ljubavnika prevede u neko drugo značenje”, obrazložila je ona.

Loša ekonomska situacija utiče na stvaralaštvo umjetnika

Iako je crnogorska umjetnica veoma zadovoljna saradnjom i prilikom da izlaže u Sibiru, ističe da izbjegava da gradi dalja očekivanja jer je ovo prva (ponovna) realizacija postavke iz 2012. godine, ali i prva prilika za predstavljanje “Efemere” u inostranstvu.

“Oslanjam se na ono što znam. Izlagačka iskustva su neophodna za umjetnike, jer se kroz njih, jednako kao i kroz proces rada, savremen umjetnik definiše, gradi nova iskustva, spoznaje svoj rad kroz nove perspektive publike i interakciju sa njom i na taj način se usavršava... Međutim, sve to zvuči idilično, ali ova izložba realizovana je 2012. godine, a tek sada sam u prilici da je predstavim u inostranstvu. Treba uzeti u obzir da je finansijski veoma zahtjevno omogućiti izložbu uopšte i da ovakvi projekti umjetnicima kod nas jesu veoma teški za realizaciju, s obzirom na ekonomsku situaciju. To su razlozi zašto se neke stvari odvijaju sporo i zašto imamo vrlo malo umjetnika koji aktivno stvaraju i izlažu”, zaključila je ona.

Bonus video: