Poznati finalisti nagrade Milčik

Brigita Antoni, Jovana Vujanović, Teodora Nikčević i Ivan Šuković ušli su u uži krug za nagradu
806 pregleda 0 komentar(a)
Milčik - čokolada za jelo i kuvanje, Foto: Jovan Milošević
Milčik - čokolada za jelo i kuvanje, Foto: Jovan Milošević
Ažurirano: 02.10.2019. 13:38h

Finalisti Nagrade Milčik YVAA 2019 su Brigita Antoni, Jovana Vujanović, Teodora Nikčević i Ivan Šuković, odluka je žirija koji su činili: istoričarka umjetnosti Svetlana Racanović, slovenački umjetnik Miran Mohar, crnogorski umjetnik i prvi dobitnik Nagrade Milčik 2017 Siniša Radulović i kuratorka Vera List centra za umjetnost i politiku Njujork Eriola Pira.

Finalisti će se predstaviti neizlaganim radom na kolektivnoj izložbi 6. decembra u Fondaciji Petrović Njegoš u Podgorici, a pobjednik/ca će biti izabran/a i proglašen/a na otvaranju izložbe. Žiri će o tome odlučivati na osnovu biografije finalista, izloženog rada, razgovora sa umjetnicama i sveukupnog umjetničkog djelovanja.

Institut za savremenu umjetnost u saradnji sa Residency Unlimited i uz podršku Trust for Mutual Understanding iz Njujorka, po drugi put dodjeljuje Nagradu Milčik koja pokriva dvomjesečni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku i samostalnu izložbu po povratku u Crnu Goru.

Milčik je čokolada za jelo i kuvanje čiji je naziv nastao spajanjem imena istaknutog crnogorskog umjetnika Milije Pavićevića sa prezimenom njegovog prijatelja iz djetinjstva, istoričara umjetnosti Aleksandra Čilikova.

Bonus video: