Projekat "Muzički krug": Koncert polaznika master klasa za kraj

Mladi violinisti iz violisti iz brojnih crnogorskih gradova tako su, uz klavirsku saradnju profesorke Vide Belević predstavili višednevni rad sa mentorima i pred publikom potvrdili svoj talenat ali i rad sa iskusnim pedagozima i solistima
486 pregleda 0 komentar(a)
Sa završnog koncerta u Podgorici, Foto: Muzička škola Vasa Pavić
Sa završnog koncerta u Podgorici, Foto: Muzička škola Vasa Pavić

Koncertom polaznika master klasa kod profesora Vilija Ferdinandija i Petra Obradovića juče je u podgoričkoj Muzičkoj školi „Vasa Pavić“ završena prva etapa opsežnog projekta Muzički krug.

Mladi violinisti iz violisti iz brojnih crnogorskih gradova tako su, uz klavirsku saradnju profesorke Vide Belević predstavili višednevni rad sa mentorima i pred publikom potvrdili svoj talenat ali i rad sa iskusnim pedagozima i solistima.

Podržan zahvaljujući konkursu Ministarstva prosvjete “Slijedi snove za uspjehe nove”, ovaj projekat obuhvatio je talentovane učenike iz Podgorice, Nikšića, Cetinja, Ulcinja, Bijelog Polja Kotora i drugih crnogorskih gradova, i kroz sedam segmenata edukativno tretira različite teme i oblasti iz muzičke umjetnosti i pedagogije. Ideja projekta je da se što veči broj učenika muzičkih škola uključi u više edukativnih i interaktivnih aktivnosti, od teorijskih predavanja, praktičnog rada sa mentorima do završnog koncerta i nastupa kamernog orkestra, i tako se pruži prilika talentovanim djacima da se motivišu ali i dalje unaprijede svoje znanje na polju muzičke umjetnosti.

Na prvom koncertu učestvovali su Alika Jusić, Jovan Cvijanović, Ana Miljenović, Pavla Petrović, Vjera Radulović, Tanja Bardek, Miljan Stanišić, Jovan Jovović, te violistkinje Lana Janković, Milena Jovićević i Iva Durković, koji su interpretirali djela Baha, Mocarta, Bartoka, Vivaldija, Paganinija, Griga, Bruha i drugih. Pored profesorke Belević, klavirsku dionicu u Grigovoj sonati za violinu i klavir svirao je mladi crnogorski pijanista Andrija Jovović.

Profesor Ferdinandi ističe da su “svi imali priliku da pokažu što znaju i dobiju neke nove ideje i nova rješenja za rad i interpretaciju. Nastavnici su razmijenili iskustva i literaturu sa kolegama i predavačima. Na kraju je pred brojnom publikom upriličen koncert polaznika violine i viole, koji su na zavidnom nivou izveli interesantan program iako je tek početak školske godine.” I profesir viole Petar Obradović napominje da su radionice “odlična prilika da se mladi violisti upoznaju, zajedno slušaju časove i na taj način uče i jedni od drugih.” Zadovoljan je “napretkom koji su u svojim izabranim kompozicijama pokazale nakon intenzivnog trodnevnig masterklasa”.

Sljedeći segment projekta Muzički krug predviđen je za oktobar, uz radionice violončela i kontrabasa te brojna predavanja i koncerte.

Bonus video: