Formirana Regionalna unija teatara: Za bolju pozorišnu scenu

Formiranjem RUTA-e potpisan je i protokol o poslovnoj saradnji pozorišta iz regiona
392 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja protokola o saradnji, Foto: E-stock Agency
Sa potpisivanja protokola o saradnji, Foto: E-stock Agency

Regionalna unija teatara (RUTA), čiji član je i podgoričko Gradsko pozorište, formirana je krajem prethodne sedmice u Beogradu. Pored Gradskog pozorišta, Uniju čini još pet teatarskih kuća sa prostora nekadašnje Jugoslavije: Beogradsko dramsko pozorište (BDP), Dramski teatar Skoplje, Kameni teatar 55 iz Sarajeva, Mestno gledališče Ljubljana i Kazalište Ulysses iz Zagreba.

Formiranjem RUTA-e potpisan je i protokol o poslovnoj saradnji između pomenutih pozorišta, a potpisnici su: umjetnički direktor Gradskog pozorišta Dušan Kovačević, Sofija Kunovska iz skopskog Dramskog teatara, Vedran Fajković iz sarajevskog Kamernog teatara 55, Barbara Hing Samobor iz Mestnog gledališča, Duško Ljuština iz Kazališta Ulysses i Jug Radivojević iz BDP-a.

“Ciljevi Unije su da se institualizuje saradnja između ovih teatara, da se publici omogući da vidi reprezentativne predstave iz regiona i da se rade velike koprodukcije. U tom kontekstu, jedan od početnih koraka biće organizacija prvog festivala RUTA, koji će od biti održan od 1. do 6. decembra u BDP-u”, navodi se u saopštenju.

Direktor Gradskog pozorišta istakao je da će ova saradnja “omogućiti zdravo nadmetanje, a ujedno učiniti i da ex-YU pozorišna scena bude kvalitetnija, a publika zadovoljnija”.

Direktor Beogradskog pozorišta i idejni tvorac Unije, Jug Radivojević, kazao je da je BDP od nastanka imalo tendenciju da bude inovativno i da ide u korak s vremenom. On je dodao da je RUTA dobra skraćenica, jer pozorišta iz regiona imaju zajednički put, pravac i putovanje.

“Zahvalio bih kolegama koji su brzo prepoznali odličnu ideju. Stvaranje Unije događaj je od velike važnosti za kulturu čitavog regiona”, poručio je Radivojević.

Fajković iz Kamernog teatra 55 je dodao da je ova ideja o saradnji plemenita, “jer umjetnici u svojim glavama ne poznaju granice”.

Bonus video: