U Podgorici otvorena izložba namijenjena osobama sa oštećenim vidom

Za projekat “Ljepote Crne Gore na dlanu”, Biblioteka za slijepe Crne Gore u oktobru je dobila nagradu “European Heritage Stories” u Strazburu
1240 pregleda 1 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: Mku.gov.me
Sa otvaranja izložbe, Foto: Mku.gov.me
Ažurirano: 04.11.2019. 21:02h

Prva izložba namijenjena osobama sa oštećenim vidom, pod nazivom "Ljepote Crne Gore na dlanu", otvorena je večeras u Podgorici.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, riječ je o projektu Bibloteke za slijepe Crne Gore, kojim su u 3D formatu predstavljena 23 objekta od kulturnog, turističkog i istorijskog značaja, a izložba je praćena i audio vodičem, te kratkim opisima na crnom tisku i Brajevom pismu.

Prvu izložbu te vrste u Crnoj Gori otvorio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

"Posebno smo ponosni što je izložba kojoj prisustvujemo i po mišljenju međunardnog žirija, uvrštena u deset najznačajnijih priča o kulturnom nasljeđu u Evropi. Projekat “Ljepote Crne Gore na dlanu”, baziran na prezentaciji istorijskih i kulturnih znamenitosti Crne Gore u 3D formatu i snimanju audio vodiča, poseban je jer doprinosi približavanju segmenata kulturne baštine osobama oštećenog vida, koje zbog senzornih ograničenja nisu imale priliku da se upoznaju sa širokim spektrom kulturnih dobara u Crnoj Gori. Projekat promoviše inovativan i funkcionalan pristup u prezentaciji i popularizaciji kulturne baštine, a podrazumijeva uključivanje svih kategorija društva, uz težnju da podstakne na dublje istraživanje znamenitosti lokalne i nacionalne kulture, što su prepoznali i naši evropski partneri", rekao je Bogdanović.

Direktor Biblioteke za slijepe Božidar Denda, istakao je značaj prezentovanih kopija kulturnih dobara, posebno naglašavajući da svaki prikazani primjerak svjedoči o istaknutom kulturnom i istorijskom razdoblju Crne Gore.

Projekat je dobio podršku Savjeta Evrope i Evropske komisije - i to u konkurenciji 84 ideje iz svih evropskih država.

Za projekat “Ljepote Crne Gore na dlanu”, Biblioteka za slijepe Crne Gore u oktobru je dobila nagradu “European Heritage Stories” u Strazburu.

Izložba će biti otvorena tokom narednih sedam dana u EU info centru u Podgorici, nakon čega će biti prestavljena i u drugim crnogorskim gradovima.

Galerija

Bonus video: