U utorak otvaranje “Crnogorskog likovnog salona 13. novembar”

U fokusu umjetnici koji promišljaju stvarnost
582 pregleda 0 komentar(a)
Četrdeset prvi “Crnogorski likovni salon 13. novembar”, Foto: Narodni muzej
Četrdeset prvi “Crnogorski likovni salon 13. novembar”, Foto: Narodni muzej

Četrdeset prvi “Crnogorski likovni salon 13. novembar” biće otvoren sjutra, u 19 časova, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić na Cetinju.

U fokusu ovogodišnjeg salona su umjetnice, umjetnici i kolektivi čije prakse, kroz različite pristupe i poetike, od instalacije, fotografije, video-rada, ilustracije, socijalnog eksperimenta do javnih akcija, „seciraju” postojeći kulturno-umjetnički diskurs i promišljaju društvenu stvarnost.

U katalogu salona, “Malim salonskim razgovorima” ili “Niko nas ništa nije pitao”, mogu se pročitati razgovori između selektorke i autora kroz koje saznajemo nešto više o statusu umjetnika i umjetnosti u našem društvu, otkrivaju se različita mišljenja i stavovi autora o aktuelnim pitanjima koja tretiraju obrazovanje, kulturu i umjetnost, dok selektovani radovi kritički vizuelizuju sadržaje iz neposrednog okruženja autora, komuniciraju sa publikom kroz podsjećanje na probleme koji su zajednički i pozivaju na društvenu odgovornost.

Na poziv ovogodišnje selektorke salona Natalija Vujošević, radove će predstaviti umjetnici i umjetnički kolektivi i to: Dante Buu, Srđa Dragović, Lenka Đorojević i Matej Stupica, Adrijana Gvozdenović, KANA/Ko ako ne arhitekt, Irena Lagator Pejović, Danilo Prnjat i Mirko Radonjić.

Organizatori salona su Prijestonica Cetinje i Narodni muzej Crne Gore, a je realizaciju podržalo Ministarstvo kulture.

Bonus video: