Sve spremno za 16. Međunarodni festival glumca u Nikšiću

“Žiri u sastavu Andro Martinović, Sonja Nikčević i Vojislav Krivokapić, odlučio je da ovogodišnji laureat nagrade koja nosi ime barda crnogorskog glumišta, glumca snažnog i upečatljivog izraza i biografije, Veljka Mandića, bude naš Nikšićanin Božo Koprivica, dramaturg i pisac”
806 pregleda 0 komentar(a)
Nikšićko pozorište, Foto: Svetlana Mandić
Nikšićko pozorište, Foto: Svetlana Mandić

Međunarodni festival glumca u Nikšiću biće održan od 28.novembra do 4.decembra, a publika će imati priliku da vidi tri domaće i tri predstave iz regiona. Prema riječima Milana Koraća, član Savjeta Festivala, ova jedinstvena smotra glume u regionu biće svečano otvorena dodjelom nagrade „Veljko Mandić“ koja se dodjeljuje bijenalno za doprinos crnogorskoj pozorišnoj umjetnosti, a ovogodišnji laureat je Božo Koprivica, dramaturg i pisac.

“Žiri u sastavu Andro Martinović, Sonja Nikčević i Vojislav Krivokapić, odlučio je da ovogodišnji laureat nagrade koja nosi ime barda crnogorskog glumišta, glumca snažnog i upečatljivog izraza i biografije, Veljka Mandića, bude naš Nikšićanin Božo Koprivica, dramaturg i pisac”, kazao je Korać na konferenciji za novinare.

Nagrada se sastoji se od Plakete i novčanog dijela od 1884 eura, što simbolizuje godinu kada je izvedena prva pozorišna predstava u Nikšiću.

Dragan B. Perović, član tima za selekciju, kazao je da se predstave koje su se našle na ovogodišnjem repertoaru kreću od kultnih do savremenih ostvarenja i da, uz izuzetnu glumačku postavku, obećavaju visok kvalitet.

Sa pres konferencije
Sa pres konferencije(Foto: Svetlana Mandić)

“Raduje to da u predstavama imamo izuzetne glumačke ličnosti, od onih starih provjerenih bardova glumišta u regionu do izuzetno talentovanih, mladih ljudi, tako da ne bih volio da sam na mjestu žirija jer će i ove godine imati izuzetno težak zadatak, a to je svakao zadovoljstvo za publiku i sve one koji prate festival“, poručio je Perović.

U takmičarskom dijelu biće izvedene predstave “Kauboji” teatra “Exit” iz Zagreba, “Kozocid” Gradskog pozorišta iz Podgorice, “I svaki put kao da je prvi” Kruševačkog pozorišta i Art tema iz Beograda, “Smrt i djevojka” Crnogorskog narodnog pozorišta, “Ay, Carmela” Sarajevskog ratnog teatra i “Gospodska krv” Nikšićkog pozorišta.

“Kultna predstava mjuzikl ‘Kauboji’, autorski projekat Saše Anočića, do sada je izvedena preko 400 puta i nagrađena je na 17 festivala. I ‘Kozorcid’ je autorski projekat Vide Ognjenović, dok je komad ‘I svaki put kao da je prvi’ nastao po motivima pripovjedaka Bore Stankovića. Predstavu ‘Smrt i djevojka’ režirao je Goran Bulajić, po tekstu Ariela Dorfmana, a hit predstava ‘Ay, Carmela’ se igra od 1999.godine. Za kraj će biti izvedena ‘Gospodska krv’ koju je režirao Slobodan Marunović”, kazao je Perović.

Direktor Nikšićkog pozorišta Zoran Bulajić podsjetio je da se nagrade dodjeljuju za najbolju mušku i žensku glavnu i epizodnu ulogu, za partnerski odnos na sceni, a žiri u sastavu Blagota Eraković, Mišo Korać i Jovan Krivokapić, zadržava pravo da dodijeli i specijalnu nagradu za najbolju kolektivnu predstavu.

Program festivala
Program festivala(Foto: Svetlana Mandić)

Prema riječima Bulajića cijena ulaznice za pojedinačnu predstavu je šest eura, dok je set za sedam predstava 30 eura.

„Odlučili smo da učinimo povoljnost našoj vjernoj pozorišnoj i festivalskoj publici tako da je šesta predstava, za onogo ko uzme set ulaznica, gratis. Na kraju festival, kada budu dodijeljene nagrade, biće upriličen koncert Muzičke škole ‘Dara Čokorilo’ i ulaz će takođe biti gratis“, kazao je Bulajić.

Nakon svake predstave u foajeu pozorišta biće organizovani okrugli stolovi, a moderator će biti Vanja Kovačević.

Izašao novi broj časopisa “Pozorište”

U susret 16.izdanju Međunarodnog festival glumca izašao je 37.broj časopisa “Pozorište”, a urednica časopisa Slavojka Marojević kazala je da se u trećem ovogodišnjem broju na 82 stranice nalaze tekstovi vezani za crnogorsku pozorišnu produkciji između dva broja.

“Riječ je o sedam naslova koji su obogotili crnogorsku pozorišnu scenu prethodnih mjeseci, kao i dva naslova drama čija je scenacija u toku. Tu je i najava nikšićkog festival koji će se realizovati pod sloganom ‘Pozorište je hram culture, glumac je car scene’, kao i priča o novom festival koji se u septembru realizovao u sklopu Grad teatra Budva i njegovih kooproducenata”, kazala je Marojević predstavljajući sadržaj časopisa.

Bonus video: