Naredne godine kupuju samo djela umjetnica

Potez BMA-a srdačno su prihvatili aktivisti koji su decenijama pokušavali da povećaju raznolikost u svijetu umjetnosti
264 pregleda 0 komentar(a)
Muzej umjetnosti Baltimore, Foto: Shutterstock
Muzej umjetnosti Baltimore, Foto: Shutterstock

Muzej umjetnosti "Baltimore" (BMA) objavio je plan kako će sljedeće godine kupovati samo umjetnička djela žena. Trenutno samo četiri posto muzejske zbirke čine djela umjetnica.

Kao dio BMA-ove inicijative Vision 2020, muzej će takođe predstaviti najmanje 20 izložbi na kojima će biti predstavljeni radovi različitih žena, uključujući djela Elise Blunt Murhed.

Murhed kaže kako prvo umjetničko djelo nije vidjela u muzeju. Bilo je to u kući njenih roditelja dok je prolazila kroz albume njenog oca. Fotografije tamnoputih žena u futurističkim okruženjima tada su oduševile mladu umjetnicu.

Danas kao ostvarena umjetnica, Murhed će svoja djela predstaviti na izložbi sljedeće godine, na kojoj će učestvovati još njenih koleginica.

Ovu odluku muzej je donio već prije dvije godine, i to pod vodstvom žena, uposlenica muzeja.

"Rekao bih da je vizija 2020. samo proširenje etičkog kodeksa koji je duboko ugrađen u muzej", rekao je Kristofer Bedford, direktor muzeja

Potez BMA-a srdačno su prihvatili aktivisti koji su decenijama pokušavali da povećaju raznolikost u svijetu umjetnosti.

"Postoji toliko žena koje bi trebale biti počašćene i poznate. Ovo je početak, a zamislite da se to desilo 1972. godine", rekla je dugogodišnja zagovornica ženske umjetnosti Sindi Nemser.

Brojne umjetnice i uposlenice muzeja nadaju se da će njihova velika promjena obnoviti važnost muzeja u 21. vijeku.

Bonus video: