Brigita Antoni dobitnica nagrade Milčik

Antoni se predstavila radom "Dead End" koji se sastoji od vektorskog crteža crne mrlje u digitalnoj štampi na zidu i video snimkom koji korespondira sa crnom mrljom prikazuje niz prirodnih i nuklearnih eksplozija
1006 pregleda 0 komentar(a)
Brigita Antoni pored nagrađenog rada, Foto: Jelena Kontić
Brigita Antoni pored nagrađenog rada, Foto: Jelena Kontić
Ažurirano: 06.12.2019. 21:50h

Crnogorska umjetnica Brigita Antoni dobbitnica je ovogodišnje nagrade Milčik Young Visual Artist Award 2019 Instituta za savremenu umjetnost Crne Gore, saopšteno je večeras na kolektivnoj izložbi finalista u Podgorici, u Fondaciji Petrović Njegoš na Kruševcu.

Antoni se predstavila radom "Dead End" koji se sastoji od vektorskog crteža crne mrlje u digitalnoj štampi na zidu i video snimkom koji korespondira sa crnom mrljom prikazuje niz prirodnih i nuklearnih eksplozija.

"Dead End" je nastajao dvije godine, a ove je i dovršen.

Poseban uticaj na rad i inspiraciju crnogorske umjetnice imala je prva ikada snimljena i objavljena fotografija crne rupe u semiru, koju je NASA objavila, kaže Antoni u čijim je radovima crna mrlja/rupa i ranije bila prepoznatljiva jer za nju predstavlja "nultu tačku i ništavilo u koje se sjećanje pretvara nakon što ga proguta konačni zaborav”.

Nije krila uzbuđenje zbog nagrade ističući da je nije očekivala, ali i da joj posebno znači, kao i da se raduje odlasku u Njujork o kojem ranije nije ni razmišljala, jer je bila više okrenuta ka Evropi.

nagrada Milčik
Sa proglašenja pobjednika(Foto: Jelena Kontić)

Nju je, pored još troje finalista - Jovane Vujanović, Teodore Nikčević i Ivana Šukovića, izabrao žiri koji su činili istoričarka umjetnosti Svetlana Racanović, slovenački umjetnik Miran Mohar, crnogorski umjetnik i prvi dobitnik nagrade Milčik 2017 Siniša Radulović i kuratorka Vera List centra za umjetnost i politiku Njujork Eriola Pira.

Nagradu joj je, simbolično uručio istaknuti crnogorski umjetnik Milija Pavićević, a u pitanju je čokolada za jelo i kuvanje čiji je naziv nastao umjetnikovim spajanjem sopstvenog imena sa prezimenom njegovog prijatelja iz djetinjstva, istoričara umjetnosti Aleksandra Čilikova.

Drugi dio nagrade podrazumijeva dvomjesečni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku, sa svim pokrivenim troškovima, a dodjeljuje je Institut za savremenu umjetnost u saradnji sa Residency Unlimited i uz podršku Trust for Mutual Understanding iz Njujorka.

Takođe, po povratku umjetnice u Crnu Goru, očekuje je i samostalna izložba.

Nagrada je u Crnoj Gori prvi put dodijeljena 2017. godine Siniši Raduloviću.

Brigita Antoni (1987) je završila diplomske 2010. godine i postdiplomske studije 2011. grafičkog dizajna na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, dobivši nagradu za slobodni crtež. Boravila je na umjetničkim rezidencijama u Crnoj Gori i inostranstvu. Samostalno i kolektivno je izlagala više puta u Crnoj Gori i inostranstvu.

Takođe je bila učesnik internacionalnog edukativnog programa “Ljetnja škola kao škola” u Prištini, i to na kursevima Borisa Budena “In the museum of history” (2017) i Žulijet Arande “Meeting the Universe Halfway” (2018).

Njeni dosadašnji radovi vezani su za serije “Mjesec je vlažan i divalj” koja je predstavljena ove godine, a u pitanju je akrilik na platnu, dimenzija 100x80 i 60x40 centimetara, posuda sa muškim čarapama; “Magijske vode”, 2018. godine - digitalni print 100x70, a u pitanju su staklene boce, elementi iz prirode i “Roads” iz 2017. godine - digitalni print 200x100 centimetara - prirodni kamen.

Bonus video: