Ambrozova i Reljina foto drugovanja

I dok Relja, diplomirani filmski i televizijski snimatelj i umjetnički fotograf, kroti vrhove crnogorskih planina omogućavajući Ambrozu da se na taj način dočepa vrhova o kojima sanja, Ambroz diplomirani elektroinženjer, reprezentativac Crne Gore u paraolimpijskim disciplinama i ljubitelj fotografije, vodi Relju kroz svoju “baštu sljezove boje”
461 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa izložbe u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 13.12.2019. 15:17h

Pjevaju u meni drumovi snažni/drumovi dobri kao dlan očin/Moram danas otić nekud, da potražim/malo odmora za umorne oči, “pjevao” je Vito Nikolić. Nekim drugim drumovima krenuli su Ambroz Nikač i Relja Eraković riješeni da zajedno osvoje vrhove, pomirušu cvjetove i udahnu tuđe i svoje svjetove. Zajedno su 365 dana dijelili trenutke, a upravo trenuci život čine vječnim.

I dok Relja, diplomirani filmski i televizijski snimatelj i umjetnički fotograf, kroti vrhove crnogorskih planina omogućavajući Ambrozu da se na taj način dočepa vrhova o kojima sanja, Ambroz diplomirani elektroinženjer, reprezentativac Crne Gore u paraolimpijskim disciplinama i ljubitelj fotografije, vodi Relju kroz svoju “baštu sljezove boje”. I tako su zajedno 365 dana pričali priču o prijateljstvu, čežnji, hrabrosti, o njima…a mogla je biti i o nama. „Projekat,365 dana zajedno’ je zamišljen tako da dva prijatelja, namjerno odustajući od glomaznih profesionalnih fotoaparata, koristeći mogućnosti koje nude pametni telefoni, fotografišu ono što im padne za oko, fotografije razmjenjuju, komentarišu, objavljuju na društvenim mrežama i tako, komunicirajući i razmjenjujući ideje uz pomoć savremenih mobilnih tehnologija stvore materijal za izložbu“, kazao je na otvaranju u galeriji „Ilija Šobajić“ u Nikšiću, Milosav Milatović, kustos JU Muzeji i galerije. I dok su, kada su se upoznali, bili sa različitih strana katedre, Relja kao predavač, a Ambroz kao polaznik filmske škole za osobe sa invaliditetom, ovoga puta našli su se sa iste strane fotoaparata, a povezala ih je ljubav prema fotografiji i planini. Osmislili su projekat ”365 dana zajedno” i omogućili jedan drugome da „zavire“ u svjetove i svakodnevicu onog drugog. Razmjenjivali su fotografije koje su snimali telefonom, objavljivali na Fejsbuk stranici, prenosili jedan drugom iskustva sa mjesta koja su posjećivali i sve to uobličili u priču koju su ispričali publici.

„Izloženo je 96 fotografija manjeg formata koje su nastale u periodu od 365 dana. One su grupisane u 12 osmišljenih cjelina pravougaonog oblika jednakih dimenzija i uslovno se može reći da svaka grupa predstavlja po jedan mjesec. Svaki blok čini po osam fotografija, četiri Reljine i četiri Ambrozove. Na fotografijama vidimo ljepote prirode koje oduzimaju dah, planine, jezera ali i slučajne prolaznike, nesvakidašnje prizore, ljepotu druženja i svakodnevice“, kazao je Milatović.

Galerija

Bonus video: