Nikšić pamti svoje legende: Počeo "Boem fest"

Prema riječima Gorana Radojičića, predsjednika “Poente poetike”, Nikšić je u bivšoj Jugoslaviji bio prepoznat po boemiji, poeziji, dobroj muzici i Šobiću
3326 pregleda 1 komentar(a)
Juče u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Juče u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.12.2019. 08:59h

“Ne morate živjeti u Nikšiću da bi Nikšić živio u vama. Dovoljno je da u jednom džepu nosite Šobićeve stihove i naši ste”, riječi su mlade nikšićke pjesnikinje Sonje Milatović koja je svog “čarobnjaka i heroja”, kako je nazvala Miladina Šobića, “odlikovala ordenjem od stiha”.

Upravo programom koji je bio posvećen kantautoru koji je za života postao legenda, a koji su pripremi članovi Književnog kluba “Poenta poetika” pri JU “Zahumlje” i učenici gimnazije “Stojan Cerović”, počeo je “Boem fest”, dvodnevna manifestacija koja se u gradu pod Trebjesom organizuje treću godinu zaredom.

“Nikšić pamti svoje legende”
“Nikšić pamti svoje legende”(Foto: Svetlana Mandić)

Prema riječima Gorana Radojičića, predsjednika “Poente poetike”, Nikšić je u bivšoj Jugoslaviji bio prepoznat po boemiji, poeziji, dobroj muzici i Šobiću, zato je i obaveza svih generacija da čuva od zaborava tu prepoznatljivost, a upravo to je i namjera “Boem festa” koji se organizuje pod sloganom “Nikšić pamti svoje legende”.

“Nikšić pamti svoje legende”
“Nikšić pamti svoje legende”(Foto: Svetlana Mandić)

“Šobićevo djelo je danas jednako živo kao i osamdesetih. On je postao klasik. Evergreen. Njegovom liku i djelu je mjesto na Boem festu, a to što je još uvijek sa nama samo je dodatni motiv. Njegova poezija i muzika su boemske, pjevaju o životu, običnom, mirnom, ali i buntovnom i kafanskom“, kazao je Radojičić, a učesnici programa pokazali da „Ajša“ jednako melodično zvuči, a „Bio sam novembar“ jednako „miluje“ i kada se recituju i kada se pjevaju uz gitaru.

“Nikšić pamti svoje legende”
“Nikšić pamti svoje legende”(Foto: Svetlana Mandić)

Dvije prethodne večeri, kako reče Radojičić, ljubitelji umjetnosti imali su priliku da, dok je oko njih sve „mirisalo na toplinu nikšićke zime, poeziju i muziku“, uz pivo, kuvano vino ili rakiju „udahnu“ boemiju. U „Zahumlju“, hotelu „Onogošt“ i lokalima Blues brothers bar, Floyd, Jerry pub, Bordo, Room 56 i Mačaka, organizovan je bogat kulturno-umjetnički i muzički program. Nikšićani su imali priliku da uživaju uz tamburaše, nastupe brojnih muzičara, kabare program, pogledaju izložbu fotografija nikšićkih muzičara, ali i da sa panoa koji su bili postavljenu u centru grada saznaju nešto više o nikšićkim legendama.

Sa otvaranja
Sa otvaranja(Foto: Svetlana Mandić)

Organizatori “Boem festa”, koji se održava 13. i 14. decembra, su Opština Nikšić, lokalna Turistička organizacija, JU „Zahumlje“, Inovaciono preduzetnički centar (IPC) Tehnopolis i turistički klaster „Montenegro“.

Bonus video: