Izložba Trans Balkan od petka u drop-in centru Juventas

Trans Balkan je dokumentarni fotografski projekat koji putem putujuće izložbe koja se fokusira na pitanja trans zajednice u regionu Balkana. Autor je iz devet zemalja Balkana dosad intervjuisao i fotografirao više od 60 trans individua, različitog vjerskog, društvenog i obrazovnog porijekla
414 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe u Oslu
Sa izložbe u Oslu

Putujuća izložba fotografija Trans Balkan, autora Aleksandra Crnogorca, biće otvorena u petak u 19.00 sati, u drop-in centru Juventas, u Vučedolskoj ulici, u Podgorici.

Trans Balkan je dokumentarni fotografski projekat koji putem putujuće izložbe koja se fokusira na pitanja trans zajednice u regionu Balkana. Autor je iz devet zemalja Balkana dosad intervjuisao i fotografirao više od 60 trans individua, različitog vjerskog, društvenog i obrazovnog porijekla.

"I što je najvažnije na različitih rodnih identiteta", navodi se u najavi Kvir Montenetra i Asocijacije Spektra, koji su i organizatori izložbe. Cilj projekta je, kako su kazali, da pomogne u povećanju vidljivosti balkanske transrodne zajednice promovisanjem dubljeg razumijevanja te manjinske zajednice.

"Usredsređujući se na lični aspekt ljudskog iskustva ovih pojedinaca/ki, Trans Balkan izložba poziva publiku da zapravo upoznaju trans zajednicu koja živi u njihovom regionu i na taj način pomaže da se podigne svijest o teškim uslovima i stvarnostima sa kojim se trans zajednica sa Balkana susrijeće", navode organizatori.

Ovu putujuću izložbu do sada je vidjela publika u Srbiji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Norveškoj, Bugarskoj i Tirani.

Fotografije će u Podgorici biti izložene do 27. decembra.

Nakon otvaranja izložbe, biće održana i diskusija "Rod na raskršću opresija", tokom koje će transrodne osobe iz Crne Gore koje su učestvovale kao subjekti izložbe, dati svoj osvrt na značaj učestvovanja u ovakvim projektima, koji, kako su kazali iz organizacije, "imaju za cilj da propituju rodne norme i podižu vidljivost transrodne zajednice".

Aleksandar Crnogorac je u fotografskom radu posvećen dokumentovanju različitih aspekata ljudskog iskustva i života i u mnogim djelima istražuje vezu između fizičkog aspekta ljudskog iskustva, tražeći vezu između ljudskog tijela i ličnog identiteta.

Bonus video: