Margaret Atvud dobitnica nagrade "Književni plamen" za 2019.

"Spisateljica koja se ostvarila u tako velikoj raznolikosti žanrova, napuštajući okvire tradicionalne beletristike da bi se oprobala i u poljima distopije, konceptualne fikcije, pa čak i grafičkih novela, smjela vizionarka čiji je potez da kao književno zavještanje već napisano književno djelo namjeni da se objavi u dalekoj budućnosti krajnje neobičan i jedinstven eksperiment, u isti mah je pjesnikinja i autorka romana koji su ostavili pečat u savremenoj angloameričkoj književnosti"
464 pregleda 0 komentar(a)
Margaret Atvud, Foto: BETA/AP
Margaret Atvud, Foto: BETA/AP

Kanadska književnica Margaret Atvud dobitnica je međunarodne nagrade "Književni plamen" za 2019. godinu, saopšteno je danas iz iz izdavačke kuće "Nova knjiga".

Odluku je jednoglasno donio žiri kojim je predsiedavao peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa, a članovi su profesori Aleksandar Jerkov, Sonja Tomović Šundić, Siniša Jelušić i direktor i urednik "Nove knjige" Predrag Uljarević.

"Spisateljica koja se ostvarila u tako velikoj raznolikosti žanrova, napuštajući okvire tradicionalne beletristike da bi se oprobala i u poljima distopije, konceptualne fikcije, pa čak i grafičkih novela, smjela vizionarka čiji je potez da kao književno zavještanje već napisano književno djelo namjeni da se objavi u dalekoj budućnosti krajnje neobičan i jedinstven eksperiment, u isti mah je pjesnikinja i autorka romana koji su ostavili pečat u savremenoj angloameričkoj književnosti", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su dvije Bukerove nagrade u zreloj i poznoj fazi stvaralaštva Margaret Atvud, od kojih se ovogodišnja Bukerova nagrada podudarila s konačnom odlukom žirija i otežala mu rad, jer je zbog novonastalih obaveza bilo nemoguće precizno odrediti termine dodjele nagrade.

"Na pedesetogodišnjicu njenog romansijerskog stvaralaštva, u tom mnoštvu književnih ispoljavanja koja su dobila niz kanadskih, sveameričkih i svjetskih priznanja, u izvanrednim tiražima i snažnom angažmanu, autorka koja je imala više zapaženih prevoda i kod nas podarila je izuzetno bogat i raznolik opus koji će u svjetlu Književnog plamena sada biti snažno osvijetljen pred nama. Žiri je vidio nastojanje da se smjelo širi polje literature i okrenutost ka budućnosti, pa je na osnovu množine književnih postignuća donio odluku o prvoj dobitnici", piše u saopštenju "Nove knjige".

Peta nagrada "Književni plamen" biće dobitnici uručena na proljeće, kada će biti organizovan i akademski okrugli sto posvećen njenom književnom djelu.

Ovu nagradu su takođe dobijali Mario Vagasa Ljosa 2015. godine, italijanski pisac Klaudio Magris 2016, nobelovac Orhan Pamuk 2017, dok je 2018. dobitnik bio poljski književnik Adam Zagajevski.

Bonus video: