Tivatska Gradska muzika priredila sjajan praznilni ugođaj sugrađanima

Novogodišnji koncert GPD-a Tivat, svojim anstupom kao poseban gost, upotpunila je klapa “Jadran”
1007 pregleda 0 komentar(a)
Sa koncerta, Foto: Siniša Luković
Sa koncerta, Foto: Siniša Luković

Burnim apaluzima, ovacijama i opštim oduševljenjem, Tivćani su pozdravili članove Glazbeno-prosvjetnog društva „Tivat“ koje je u subotu veče u velikoj dvorani ovdašnjeg Centra za kulturu, priredilo tradicionalni “Novogodišnji koncert“.

Tivatska Gradska muzika na ovaj način spustila je zavjesu na niz manifestacija kojima je proteklih mjeseci obilježila 110. godišnjicu svog osnivanja i kontinuiranog rada, a da će pored već zapaljene 111., na rođendanskoj torti ovog ansabla biti još mnogo svjećica, pokazalo je to što je u ansamblu koji je sinoć izvanredno muzicirao na pozornici, bilo i dosta mladih u ansamblu, što su sa ponosom obukli monture (uniforme) GPD-a koje su prethodno desetljećima nosili njihovi djedovi i očevi.

Novogodišnji koncert
Sa koncerta(Foto: Siniša Luković)

Pod dirigentskom palicom kapelnice GPD, profesorice Nevile Klakor, tivatski gradski orkestar limene muzike priredio je sugrađanima predivan muzički ugođaj, pa su se salom u kojoj se tražilo mjesto više, stalno prolamali aplauzi i ovacije oduševljene publike. Koncert je započeo marševima “The Gladiator” Žona Filipa Souze, “Florintiner march” Julijusa Fučika, nastavljen polkama, “Unter Donner und blitze” Johana Strauša mlađeg i “Gottfried auf reisen” Hajnca Lenera, te potpurijima božićnih i novogodišnjih popularnih melodija, najvećih hitova grupe The Blues Brothers i miksom najvećih rok hitova iz šezdesetih. U spomen na nedavno preminulu tivatsku pjesnikinju Maju Perfiljevu. Gradska muzika je odsvirala i njen evergreen “Bokeljska noć” koju je pjevala Milica Milanović, kao i istoimenu uvertiru koju je napisao poznati kotorski kompozitor Tripo Tomas. Koncert je po tradiciji, završen energičnim Štausovim “Radetzky Marschem". Na traženje publike, GPD je na bis svirao poznatu zabavnu melodiju “Cesarica”, jedan od najvcečih hitova nedavno preminulog Olivera Dragojevića.

Novogodišnji koncert
Sa koncerta(Foto: Siniša Luković)

Prisutne je pozdravio predsjednik GPD “Tivat” Boris Lanceroti koji je podsjetio na tradiciju društva dugu 110 godina. Govorio je o istorijatu Gradske muzike i bitnim momentima iz njegovog rada dužeg od jednog vijeka, tokom kojeg su GPD i grad Tivat pređživjeli burna istorijska dešavanja, među kojima je bio i kolektivni odlazak svih članova ovdašnje Gradske muzike zajedno sa instrumentima i partiturama, u partizane tokom Drugog svjetskog rata.

Novogodišnji koncert
Sa koncerta(Foto: Siniša Luković)

„Nedavno smo pogasili 110 svjećica na rođendanskoj torti i upalili ovu 111. sa željom da društvo i dalje svira i nastavi sa svojim radom. Nema starije institucije u Tivtu od Glazbenog prosvjetnog društva, ni u sportu, kulturi, privredi…Drago nam je da ovako masovnom prisustvom dajete nam podršku i energiju da Gradska muzika nastavi da svira, da nastavi svoju marću i kroz 21.stoljeće.“ – kazao je pored ostaloga, Lanceroti.

On je članovi Gradske muzike, braći Slobu i Pavlu Čelanoviću koji u GPD sviraju već 50 godina, uručio posebna priznanja. Kratko podsjećanje njih dvojice kako su davne 1969. načinili svoje prve korake u Gradskoj muzici, jedan na trubi, a drugi na dobošu, pod okriljem legendi tivatskog GPD-a, Krsta Vuksnaovića i Srećka Petkovića, izazvalo je salve smijeha i oduševljenjapublike u sali koja je braću Čelanoviće pozdravila višeminutnim frenetičnim aplauzom.

Braća Čelanović
Braća Čelanović(Foto: Siniša Luković)

Novogodišnji koncert GPD-a Tivat, svojim anstupom kao poseban gost, upotpunila je klapa “Jadran”.

Bonus video: