Poseban repertoar za posebno praznično raspoloženje

Večeras će u CNP-u biti održan novogodišnji koncert gdje će CSO pratiti zvijezde klasične muzike - Miloša Karadaglića, Anu Aglatovu i Avija Avitala
671 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnje konferencije za novinare, Foto: Duško Miljanić
Sa jučerašnje konferencije za novinare, Foto: Duško Miljanić

Novogodišnji koncert Crnogorskog narodnog pozorišta biće održan večeras u 20 sati na Velikoj sceni, a publika će na ovom događaju za koji se traži karta više uživati u nastupima zvijezda klasične muzike - crnogorskog gitariste Miloša Karadaglića, ruske sopranistkinje Ane Aglatove i Izraelca Avija Avitala koji će svoje umijeće pokazati na mandolini. Njih troje nastupiće u pratnji Crnogorskog simfonijskog orkestra, a pod dirigentskim vođstvom Španca Ikera Sančeza.

“Ovo je naš drugi novogodišnji koncert koji organizujemo na ovakav način. Crna Gora ima izuzetne pojedince koji su od svjetskog značaja, a jedan od najizuzetnijih umjetnika je svakako Miloš Karadaglić, jedan od najznačajnijih svjetskih gitarista i ponosni smo što možemo da najavimo njegov koncert koji će, siguran sam, biti događaj svjetskog ranga. Uz Crnogorski simfonijski orkestar, dirigenta Ikera Sančeza, Karadaglić dovodi svoje goste Avi Avitala, najznačajnijeg svjetskog mandolinistu i Anu Aglatovu - poznati sopran iz Rusije”, istakao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u CNP-u umjetnički direktor ove institucije Željko Sošić.

Dirigent Iker Sančez nije krio svoje oduševljenje što je u Crnoj Gori.

“Veoma mi je inspirativno da budem ovdje prvi put, jer mnogi moji prijatelji su već posjetili Crnu Goru. Mislim da ćemo imati veoma poseban koncert sjutra veče. Na probama sam se uvjerio da imate jako dobre instrumentaliste, ali i jako dobre ljude u Podgorici, tako da imate veliku sreću što imate takve muzičare i takav orkestar, i želim vam samo da nastavite da se bavite kulturom”, poručio je Sančez.

Jednom od najpoznatijih mandolinista na svijetu, Aviju Avitalu takođe će ovo biti prvi nastup u Crnoj Gori.

“Koncerti koji se realizuju u posljednje dvije sedmice decembra su uvijek posebni, ne samo zbog posebnog repertoara, već i zato što sa publikom dijelimo posebno raspoloženje i posebnu energiju. Ovo je prilika da se osvrnemo na ono što je bilo, da se okrenemo budućnosti i da budemo u posebnom duhovnom raspoloženju. U protekla 24 sata koliko sam proveo u Crnoj Gori počeo sam da sklapam sliku o ovoj zemlji, i kako i sam dolazim iz male zemlje, primjećujem brojne sličnosti. Sve to se sabira u očekivanje koncerta kada ću imati čast da nastupim za vas”, poručio je Avital.

Proslavljeni crnogorski gitarista Miloš Karadaglić istakao je da je za njega uvijek poseban osjećaj kada nastupa u svom gradu.

“Bio sam jako srećan kada me je gospodin Sošić pozvao da organizujemo ovaj koncert, a ovih dana sam još srećniji jer mi se na ovom koncertu pridružuju moji dragi prijatelji - Avi Avital i Ana Aglatova. Avi Avital je za mandolinu na neki način ono što sam ja za gitaru. Naši instrumenti su kuriozitet u svijetu klasične muzike i mi se trudimo da taj instrument predstavimo publici na najbolji mogući način. Ana Aglatova je zvijezda Boljšoj opere i Opere Garnijer u Parizu. Mislim da takvi glasovi rijetko nastupaju u manjim mjestima i vjerujem da će se dugo pamtiti”, poručio je Karadaglić dodajući da mu je žao što neće svi koji su željeli uspjeti da prisustvuju koncertu, jer su ulaznice za isti već nekoliko nedjelja rasprodate do posljednjeg mjesta.

Bonus video: