Đurašković: Nalogodavca kultura zanima isto koliko i kuvara podmorničar

Savjet je za novog direktora JU “Muzeji i galerije Budve”, kako “Vijesti” saznaju, predložio Ivana M. Ivanovića
3258 pregleda 49 komentar(a)
Lucija Đurašković, Foto: Facebook
Lucija Đurašković, Foto: Facebook
Ažurirano: 24.01.2020. 13:27h

Savjet JU „Muzeji i galerije Budva“ je predložio odluku o razrješenju aktuelne direktorice Lucije Đurašković koja je odbila da promijeni ugovor o radu u spornoj tački koja se odnosi na otpremninu, u slučaju razrješenja prije isteka mandata.

Odluka o razrješenju Đuraškovićeve trebalo bi danas da bude donijeta na sjednici novog Savjeta, koga je početkom decembra prošle godine imenovala Skupština opštine.

Savjet je za novog direktora JU “Muzeji i galerije Budve”, kako “Vijesti” saznaju, predložio Ivana M. Ivanovića.

Da je sporan ugovor direktorke, ukazao je bivši predsjednik Savjeta javne ustanove Ivan Pejović još prije godinu i po, kada je tražio da se izvrši izmjena u dijelu isplate otpremnine u visini 24 bruto lična dohotka u slučaju razrješenja prije isteka mandata. Taj ugovor je upravo on potpisao, a nakon što je, kako je sam kazao, uvidio propust, zatražio je izmjenu, što bivši sastav Savjeta nije prihvatio. Đuraškovićeva je u nekoliko navrata isticala da ona nema namjeru da uzima otpremnine, jer je izabrana na konkursu na četiri godine mandata na čelu javne ustanove, te da želi da radi do kraja.

„Osnov za razrješenje direktorke nalazi se u članu 23 stav 1 alineja 2 Statuta JU Muzeji i galerije Budva kojom je propisano da se direktor ustanove razrješava dužnosti ukoliko ne izvršava odluke Savjeta. Predsjedniku Savjeta, Bojanu Šumaru, proslijeđen je mail od strane službenice u JU Muzeji i galerije Budva u kome se ona, u ime direktorke, poziva na član ‘19 tačka 11 važećeg statuta ustanove’ u skladu sa zakonom, do odluke nadležnog organa, obustavlja od izvršenja odluke savjeta, za koje smatra da su nezakonite“. Takođe, u istom mejlu navedeno je da se direktorica Đurašković 13. januara obratila dopisom Sekretarijatu za društvene djelatnosti u vezi sa „nepravilnostima imenovanja Savjeta JU Muzeji i galerije Budva, kao i početku rada novoimenovog Savjeta ustanove“, navodi se u obrazloženju odluke Savjeta u koju su „Vijesti“ imale uvid.

Iz Savjeta naglašavaju da je SO Budva na sjednici održanoj decembra prošle godine donijela rješenje od razrješenju Savjeta JU „Muzeji i galerije Budva“, kao i rješenje o imenovanju novog Savjeta ove javne ustanove, te da su obje odluke objavljene u Službenom listu i stupile na snagu.

“Shodno zakonskoj obavezi Savjeta da štiti javni interes i obezbijedi nesmetano funkcionisanje JU, odlučeno je da direktorka bude razriješena“, ističe se u odluci.

Đuraškovićeva je u izjavi “Vijestima” navela da joj je “nakon 35 godina predanog rada na unapređenju kulture Budve doživjela da dok traje veliki izložbeni projekat ustanove “Ikone Paštrovića u Budvi” u Kući legata u Beogradu, čijem je otvaranju prisustvovalo 300 posjetilaca, dostavljen poziv za sjednicu Savjeta na čijem dnevnom redu je njena smjena”.

“Kao druga tačka dnevnog reda naveden je predlog razrješenje od dužnosti direktorke, zato što ne sprovodi odluke Savjeta, a o kojim je odlukama riječ, naravno, nema ni riječi. Podsjećam da je prethodni sastav Savjeta razriješen dužnosti odlukom koja se može porediti sa najcrnjim primjerima upravljanja posredstvom dekreta karakterističnih za autoritarne i totalitarne režime prve polovine 20. vijeka, zbog čega su već podnesene tužbe. Dakle, članovi su smijenjeni samo zato što se nisu slagali sa protivpravnom odlukom i što su mislili svojom, a ne tuđom glavom. Takođe, ni ja se nisam mogla složiti sa najnovijim drastičnim kršenjima propisa, Statuta ustanove i Poslovnika o radu Savjeta, jer je sjednica sazvana protivpravno, bez bilo kakvog prethodnog konsultovanja, usaglašavanja ili dogovora sa mnom kao direktorom ustanove. Da stvar bude gora, u oba slučaja sjednice su sazivane na krajnje kukavički i nezakonit način u izabrano vrijeme kada nisam bila u Crnoj Gori. U suštini, žele da me smijene, a da pri tome nisam obaviještena zbog čega, niti mi je dostavljen bilo koji dokaz o mom nepostupanju u skladu sa zakonom, niti mi je omogućeno da se na bilo koji način izjasnim o svojoj kvazikrivici, već u konačnom o mojoj krivici žele da odluče nasilnim putem”, navela je Đurašković. Ona se osvrnula i na novog predsjednika Savjeta.

“Anonimna persona, bez ikakvih referenci, koji - uvjerena sam - ni ne zna gdje se nalazi Muzej ili, ne daj Bože, galerije ustanove, a čijim se Savjetom prihvatio da predsjedava, ima naloženu obavezu koju je dužan kao pravi ‘demokrata’ partijski vojnik, nasilno i na svaki način sprovede, sijući neistine na sve strane i obmanjujući čak i Savjet. Po sebi se podrazumijeva da će o svemu ovome biti obaviješteni nadležni organi uz dostavljanje tužbi za zloupotrebu službenog položaja, kao i za mobing koji se nada mnom beskrupulozno vrši više od godinu dana u smislu hrabrog odnosa prema jednoj ženi i majci. Pametnome dosta, jer jasno je da sve ovo proishodi od osobe i njegovog nalogodavaca koje kultura zanima isto koliko i kuvara podmorničar”, zaključila je Đurašković.

Ivanović specijalizovan za istoriju i kulturu Iberoamerike

Ivan M. Ivanović (1982) diplomirao je na Geoekonomskom fakultetu u Beogradu 2006. godine. Master studije završio je 2010. godine na Fakultetu političkih nauka u Beogradu na odeljenju za međunarodne studije, odbranivši tezu „Diplomatska aktivnost Brazila na početku 21. veka“. Tokom master studija bio je na Univerzitetu u Valjadolidu, Španija, gdje se specijalizovao za istoriju i kulturu Iberoamerike. Doktorske studije i istraživanja realizovana su na Istorijskom fakultetu Univerziteta u Ovijedu.

Od 2009. godine radi na odeljenju za Latinsku Ameriku i Karibe na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju na Univerzitetu Megatrend i kao predavač i istraživač na projektima Ministarstva nauke i obrazovanja. Od 2011. do 2013. godine paralelno je radio na odjeljenju za međunarodnu saradnju Univerziteta Megatrend, gdje je bio zadužen za odnose sa Španijom, Latinskom Amerikom i zemljama regiona.

Objavio je značajan broj radova u zemlji i inostranstvu, imao je mnogo istraživačkih putovanja, kao i posjete njihovim univerzitetima, institutima i ministarstvima. Posljednjih nekoliko godina gostuje na više instituta i univerziteta u Evropi. Govori engleski i španski jezik.

Bonus video: