Demos: Pokušaj primitivnog obračuna sa kulturom u Budvi

Lucija Đurašković je, kako navode iz Demosa, svojom stručnošću i agilnošću visoko doprinijela kulturnoj afirmaciji budvanske opštine
1152 pregleda 7 komentar(a)
Demos
Demos

U Budvi je na sceni pokušaj primitivnog obračuna sa kulturom u izvođenju lica zalutalih u kulturi i ozbiljnoj politici, ocjenjuju u Demosu.

Sjednica Savjeta JU "Muzeji i galerije Budva" prekinuta je juče poslije prve tačke dnevnog reda, pa se tako nije raspravljalo o razrješenju aktuelne direktorice Lucije Đurašković, što je bila druga tačka dnevnog reda.

Savjet JU "Muzeji i galerije Budva" je ranije predložio odluku o razrješenju Đurašković koja je odbila da promijeni ugovor o radu u spornoj tački koja se odnosi na otpremninu, u slučaju razrješenja prije isteka mandata.

"Impresionira činjenica da pojedinci i komponente koalicione vlasti u Budvi, koje u najnovijem uzurpatorskom poduhvatu koji predvodi predsjednik Savjeta Šumar, ne žele ni oblast kulture da poštede skandaloznih obračuna i afera. Ni uz pokušaj razumijevanja za nečije teškoće u poimanju kulture, pa i za nekontrolisane klanovske težnje za osvajanjem novih funkcija, ostaje neshvatljivo da i na deset mjeseci prije izbora u Budvi pojedinci i grupe započinju uzurpatorske obračune. Pritom nanoseći štetu i koalicionoj vlasti u tom gradu", navode iz Demosa.

Opšte je poznato, kako su kazali, da je Đurašković svojom stručnošću i agilnošću visoko doprinijela kulturnoj afirmaciji budvanske opštine.

"Sasvim sigurni da će u zakonsko - sudskoj proceduri ovaj besmisleni napad na instituciju Muzeji i galerije i njenu uglednu direktoricu dobiti svoj adekvatan pravni iskod sa žaljenjem konstatujemo da su ovakvi politički akteri u Budvi svojim osionim stilom i pomanjem vlasti kao miraza nanijeli velike štete gradu. Zapravo, ako oni nastave ovo bezumlje najviše štete će nanijeti građanima Budve, koji su sa ponosom mogli da proprate visoko kvalitetnu izložbu u stručnoj organizaciji direktorice Đurašković “Ikone Paštrovića u Budvi”, koja je u toku u Beogradu. Ili prethodnu, takodje veliku izložbu u Parizu. Uostalom svakom ozbiljnom i odgovornim je dovoljno ono što je ugledni Budvanin i jedan od doajena kulture u Crnoj Gori Miro Luketić javno rekao sa visokim uvažavanjem o strčnosti i radu direktorice Lucije Đurašković i instituciji koju vodi. Uostalom, građani Budve će najbolje i ocijeniti ovaj pokušaj primitivnog obračuna sa kulturom u izvođenju lica zalutalih u kulturi i ozbiljnoj politici", zaključuju u Demosu.

Bonus video: