Nikšić: U pripremi zbirka poezije u audio formatu i na Brajevom pismu

Prednost na konkursu imaće pjesnici i pjesnikinje do 25 godina koji nijesu objavljivali svoja djela
815 pregleda 0 komentar(a)
Brajevo pismo - Ilustracija, Foto: Vectorstock.com
Brajevo pismo - Ilustracija, Foto: Vectorstock.com
Ažurirano: 06.02.2020. 11:29h

Društvo prijatelja Biblioteke „Njegoš“ iz Nikšića, u saradnji sa JU Narodna biblioteka „Njegoš“ raspisalo je javni poziv mlade pjesnike i pjesnikinje sa teritorije opštine Nikšić koji žele da njihova zbirka pjesama bude objavljena u formatima koji su namijenjeni licima sa oštećenjem vida.

“Prednost će imati pjesnici i pjesnikinje do 25 godina koji nijesu ranije objavljivali svoja djela. Ovom aktivnošću cilj nam je da podignemo svijest mladih stvaralaca o potrebi objavljivanja književnih djela u formatima koji su prilagođeni licima sa oštećenjem vida”, saopštili su iz Društva.

Po 30 primjeraka zbirke biće snimljeno u audio formatu i štampano na Brajevom pismu. Biblioteke osnovnih i srednjih škola u Nikšiću dobiće 20 primjeraka knjige, dok će po pet primjeraka biti dostavljeno Biblioteci za slijepe Crne Gore i nikšićkoj Biblioteci “Njegoš”.

“Ova aktivnost je dobar primjer prakse prilagođavanja književnih djela licima sa oštećenjem vida kojom bi se trebali voditi i drugi izdavači i književnici. Ovo ima i uticaj na povećanje uključenosti ovih lica u kulturni i umjetnički život Nikšić”, poručuju iz

Društva prijatelja Biblioteke „Njegoš“.

Objavljivanje zbirke poezije, koja će biti predstavljena nikšićkoj publici, je u sklopu projekta “Čitam, dakle postojim” koji je

podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu - ReLOaD, koji finansira Evropska unija u Crnoj Gori, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj. U Crnoj Gori ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

Poziv je otvoren do 10.februara, a prijave se podnose na mejl adresu dpb.njegos@gmail.com, sa naznakom: Za javni poziv za izbor pjesnika ćija će zbirka pjesama biti objavljena u formatu prilagođenom osobama sa oštećenjem vida. Selekciju i izbor pobjednika vršiće četvoročlani žiri.

Bonus video: