Umro doajen hrvatskog filma Vatroslav Mimica

Jedan od osnivača Zagrebačke škole crtanog filma, Mimica je dobio niz domaćih i međunarodnih priznanja za svoj umjetnički rad na području kinematografije, među kojima Nagradu “Vladimir Nazor” za životno djelo (1986), prenijela je Hina
1277 pregleda 0 komentar(a)
Vatroslav Mimica, Foto: Facebook
Vatroslav Mimica, Foto: Facebook

Doajen hrvatskog i jugoslovenskog filma, reditelj, scenarista i producent Vatroslav Mimica umro je u subotu u Zagrebu u 97. godini, javila je danas Hrvatska radio televizija (HRT).

Mimića će ostati zapamćen po filmovima “Banović Strahinja”, “Seljačka buna”, “Prometej s ostrva Viševice”, međunarodno priznatog “Kaja, ubit ću te”, “Ponedeljak ili utorak”, “Događaj”…

Vatroslav Mimica rođen je 1923. u Omišu, studirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a bio je i učesnik antifašističkog pokreta u Drugom svjetskom ratu.

Na filmu je od 1950, najprije kao direktor Jadran filma, čiji je jedan od osnivača. Debitovao je igranim filmom “U oluji” (1952), a nakon drugog igranog filma, komedije “Jubilej gospodina Ikla” (1955), posvetio se crtanom filmu da bi se 1963. ponovo vratio igranim filmovima.

Jedan od osnivača Zagrebačke škole crtanog filma, Mimica je dobio niz domaćih i međunarodnih priznanja za svoj umjetnički rad na području kinematografije, među kojima Nagradu “Vladimir Nazor” za životno djelo (1986), prenijela je Hina.

Bonus video: