Digitalni ulični modni signali

Danas moćne modne kompanije povjerenje ukazuju isključivo etabliranim influenserkama, koje su status izgradile autentičnim stilom. Ne prate slijepo trendove i njima se vjeruje
6727 pregleda 0 komentar(a)
Danielle Bernstein, Foto: Pinterest
Danielle Bernstein, Foto: Pinterest

Digitalna modna revolucija donijela je niz promijena na koje su svi učesnici u industriji htjeli ne htjeli morali da se adaptiraju. Ključne riječi brzina, informacija i Internet postale su sveto modno trojstvo, a većina ozbiljnih brendova odavno je osvojila web teritoriju gdje svakodnevno dokazuju svoj uticaj i komercijalni uspjeh.

Stotine hiljade internet portala, blogovi, društvene mreže, na svim jezicima svijeta danas omogućavaju da iz udobne fotelje skrolujete na omiljenom gadžetu i neposredno nakon nekog modnog dešavanja saznate ono što vas zanima. Ekspanzija i sveopšta popularizacija društvenih mreža tokom protekle decenije stvorila je i čitavu plejadu modnih sljedbenika koji su na toj novoj teritoriji tražili svoje parče neba i izvor zarade. Samoproklamovane zvijezde sa raznih blogova mjerile su svoj uticaj brojem pratilaca, lajkova i klikova, a posljedice su bile razne zloupotrebe. Tržište je postalo prezasićeno, a filterisanje neophodno. Modna industrija je morala da reaguje, ‘prodavce magle’ skinula je sa svojih budžeta, a opstali su samo oni koji su na vrijeme iskoristili svoj uticaj i proširili poslovanje. Danas moćne modne kompanije povjerenje ukazuju isključivo etabliranim modnim influenserkama, koje su status izgradile autentičnim stilom. One su dobri modni poznavaoci, ne prate slijepo trendove već ih znalački lansiraju i njima se vjeruje. Svakodnevno su aktivne, a naročito tokom Nedjelja mode koje se održavaju na raznim svjetskim destinacijama. To su one žene čiji likovi se pojavlju iza omiljenog #streetstyle haštega, a njihove odjevne kombinacije nas oduševljavaju i inspirišu.

Pomjeranje granica

Potvrda o popularnosti influenserki i njihovoj sposobnosti da svojom pojavom ostave u sjenci i sam događaj stigla je nedavno iz Kopenhagena, gdje je održana Nedjelja mode za jesen zimu 2020/ 2021. Dok su ekološki osviješteni danski dizajneri tokom oficijelnog dijela manifestacije predstavljali kolekcije sa ciljem sprovođena plana o održivosti mode, najpozantije skadinavske trendseterke poput Pernille Teisback, Linde Tol, Jeanette Madsen, Nine Sandbech, Emili Sindlev, Darje Barannik, na mjesto događaja stizale su na biciklima ili u električnim automobilima i strpljivo pozirale pred brojnim fotoreporterima promovišući sve popularniji ‘Scandi Style’. One su žene koje dokazuju da s adekvatnim stavom možete da iznesete sve što želite. Njihov stil oblačenja pomjerio je granice mode, a skadinavski minimalizm postao je planetarno popularan. Nijesu pretjerano materijalistički orjentisane i odlično kombinuju odjeću koju prave veliki modni lanci, ali i onu koju kreiraju avangardni danski kreatori. Miješaju stilove, vole zemljane tonove, monohromatske kombinacije, i prave su majstorice mix and matcha.

Ženstvenost uz kašičicu hrabrosti

Modna elita trenutno je nastanjena u Njujorku gdje će više od 200 kreatora na čuvenom Fashion weeku prikazati ready to wear kolekcije za narednu jesen. Velika jabuka u doba mode postaje fantastična destinacija i rasadnik trendova, od onih koji se pojavljuju na revijama do onih uličnih. Zato je to jedna od najvažnijih adresa modnih influenserki. Ovih dana ulicama paradiraju Njujorčanke koje odlično znaju da balansiraju između modne jednostavnosti, praktičnosti i autentičnosti dajući odjevnim kombinacijama umjetnički pečat. Aimee Song, Olivia Palermo, Danielle Bernstein, Charlotte Groeneveld, Zanita Whittington trenutno su najuticajnije žene sa društvenih mreža u američkoj modnoj industriji i mogu se nazvati vladarkama stila. One su majstori u lansiranju trendova, pronalaženju odjevnih komada koji će tek postati main stream, na zabavan i hrabar način miješaju printeve, boje, slojeve odjeće i teksture. Ženstvene su i odvažne, lako ih možete locirati u masi, jer znaju kako neka klasična odjevna kombinacija uz ultramoderni detalj može izazivati oduševljenje.

Charlotte Groeneveld je jedna od najuspješnijih žena sa društvenih mreža
Charlotte Groeneveld je jedna od najuspješnijih žena sa društvenih mreža(Foto: Pinterest)

Savršeni kontrasti

Kada stupite na tlo Londona istog trenutka možete da zaboravite na minimalizam, jer eklektika je drugo ime za Londončanke, posebno one koje se bave modom. Bilo da odjeću kupuju u luksuznim buticima na Sloane Streetu ili hipsterskim radnjama na East Endu one znaju kako da se igraju stilovima, avangardne su i inspirativne, a njihovi outfiti uvijek imaju dozu ironije. Susie Lau, Anna Vitiello, Bettina Looney, Lisa Aiken, Caroline Issa neke su od Brit djevojaka koje svojim nevjerovatnim outfitima iznova iznenađuju brojne pratioce na društvenim mrežama. One su dokaz da se s adekvatnim stavom može nositi sve, spajati nespojivo kao na primjer razni animal printovi, suknja sa pantalonama, mladalački i ozbiljni stil, i izgledati londonski cool.

Vatromet stila

Teško da neki od modnih centara može osvojiti titulu pobjednika u takmičenju uličnih trendova kada u igru uđu italijanske influenserke. One nose modni gen nepobjedivosti udružen sa ‘dolce vita’ životnim stilom, a razultat je vatromet kolorita, bogatog printa, pročišćenih formi i lako nosivih kombinacija uz dominantnu ženstvenost i seksepil. Svi prate ono što će obući apsolutne zvijezda društvenih mreža Chiara Feraggini, Giovana Batiglia, Viviana Volpaceli, Eleonora Carisi, Gilda Ambrosio ili Giorgia Tordini.

Gilda Ambrosio i Giorgia Tordini
Gilda Ambrosio i Giorgia Tordini(Foto: Pinterest)

Sve je u stavu

Kada je moda u pitanju sve počinje i završava se u gradu svjetlosti, Parizu. O čuvenom pariškom šiku ispisane su na hiljade stranica u pokušaju da se objasni i razotkrije što to francuskinje čini tako posebnima. Da li je to nonšalatnost sa kojom nose najskuplje modne komade kombinujući ih s onima iz bakinih ormara ili njihov nepokolebljiv stav da iako su rođene u kolijevci mode nikada ne postanu njene ‘žrtve’ ili nešto sasvim treće niko nije uspio da sazna. Jedno je sigurno da one nose onu tako rijetku auru misterioznosti žena koje znaju tajnu. Parižanke poput Caroline de Maigret, Carine Roitfeld i njene ćerke Julie Reston Roitfeld, Chloe Harrouch, Anne Laure Mais, te Ellie Delphine uvijek izazivaju uzbuđenje kada se pojave na ulicama francuske prijestonice tokom modnih događaja. Bilo da nose oversize sakoe sa Breton majicama na pruge i farmerkama, cigaret kožne suknje sa jednostavnim košuljama, odijela sa baletankama ili elegantne haljine, one mudro kombinuju odjeću, dajući joj dozu neformalnog šika. Znaju da iskoče iz šablona uniformisanosti i zato nije čudno što se njihov stil globalno komentariše, kopira i obožava.

Bonus video: