Teatar poezije, emocija, zagrljaja i iskrenosti

Mlada crnogorska pjesnikinja Lejla Kašić u razgovoru za “Vijesti” najavljuje večerašnji “poetski koncert” - pjesničko veče Milana Gajića i nje, u Dodestu u 19 časova
889 pregleda 1 komentar(a)
Kašićeva i Gajić, Foto: Privatna arhiva
Kašićeva i Gajić, Foto: Privatna arhiva

Pjesničko veče mladih autora Milana Gajića i Lejle Kašić biće upriličeno večeras u Podgorici u sali Dodest Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” u 19 časova. Gajić i Kašić će predstaviti svoje poetsko stvaralaštvo, a to veče će publika dugo pamtiti, najavljuje mlada crnogorska pjesnikinja za “Vijesti”.

“Biće to jedan teatar poezije, emocija, zagrljaja i iskrenosti. Publika će vidjeti šta nastaje kada se ukrste pera pisaca različitih senzibiliteta, vidjeće razlike i sličnosti u muškom i ženskom principu pisanja i interpretiranja poezije i svjedočiće jednoj posebnoj, dirljivoj energiji umjetnosti koja nas sve povezuje. Pored poezije, tokom spontanih nastupa, uvijek se provuku i neke anegdote i šale, zajedno se i zasmijemo i zaplačemo, te se na taj način prbilžavamo jedni drugima”, kaže Kašićeve “Vijestima”.

Pjesničko veče je, priča ona, izazovnija forma od promocije knjige, jer treba zavrijediti “punu pažnju prisutnih, koristeći od instrumenata samo vlastiti glas i riječi”.

“Moj stil je održavanje ‘poetskog koncerta’ tokom kog je sva pažnja usmjerena na riječi i njihovu interpretaciju. Baš zato je izazovnije održati pjesničko veče od književne promocije. S druge strane, cilj mi je da se publika poistovjeti sa mojim stihovima i da u meni prepoznaju dio sebe, za koji, možda, nisu ni znali da postoji. Sva draž umjetnosti je u konekciji, a ona je mnogo jača kada smo mi, stvaraoci, ogoljeni do koske, oči u oči sa okupljenim ljudima, a do toga dolazi kada otpustimo sve školske obrasce održavanja kniževnih promocija i pustimo da naša umjetnost govori sama za sebe”, priča pjesnikinja.

Ona ističe da njena i Gajićeva poezija nose različit senzibilitet, a otkriva i da je i za ovu priliku pripremila pjesme, prema ličnom nahođenju - one koje “najiskrenije osjeća, ali vođena i mišlju o tome šta publika voli da čita i želi da čuje”.

“S obzirom na to da postoje pjesme koje su mi mezimice i koje daju toliko snažan žig mom stvaralaštvu, da bez njih, ni ono, ni ja, ne bismo bili isti, pripremu za pjesničke nastupe uvijek imam okvirno u glavi. Moja poezija je urbana i donosi dah žene koja sebi dopušta da bude sve što poželi uprkos normama društva: i vjerna žena, i prevarena, ona što vara i ona koja diže glas za sve druge žene, ali i ona koja nanježnije voli i najsurovije ostavlja. S druge strane, u mojoj poeziji se reflektuju i uzaludnosti religijskih raskola, sva rasuta stanja u kojima se nalazimo poslije gubitaka, osjećaja ništavnosti, praznine i nedovoljnosti”, priča ona za “Vijesti” i nastavlja: “Milan je nešto drugačijeg sezibiliteta. On je iz reda mekanih pjesničkih duša koje najljepše opjevavaju rodnu zemlju i voljenu ženu. Njegova poezija daje ljubav i poziva nas da je što više i mi damo, oplemenjuje našu stvarnost i podsjeća da bez ljubavi život nema smisao”, navodi Kašić.

Ona za “Vijesti” kaže da planira još sličnih događaja, kao i da iako ima dovoljno materijala još uvijek ne planira objavljivanje nove knjige.

“Ne želim samo da štancam zbirke, da bih se zanimala nečim. To je proces kom prethodi mnogo učenja, sazrijevanja, rada na sebi i svom radu i znam da će se taj trenutak desiti baš kada treba i kada ja budem spremna, da još jednom, hrabro stanem iza svake napisane riječi, jer... Pred poezijom stojimo sami, prsa u prsa sa svime što jesmo i svime što nismo. Ona tako divno ogoljava našu dušu, skidajući sloj po sloj, sve dok od nas ne ostanu samo sirove emocije. Tako nas i iscjeljuje - natjera nas da poljubimo i prihvatimo svoje rane”, zaključuje ona.

Infobox (Boks): Prvo zajedničko pjesničko veče imali su u Beogradu

Iako iz različitih država, mladim pjesnicima ovo nije prvi put da sarađuju. Kako oboje objavljuju svoju poeziju na internet sajtu insp.rs, tako su se i upoznali i udružili svoja pjesnička pera.

“Tako smo se umrežili, a kasnije smo se upoznali spletom sjajnih okolnosti, pa se i zbližili. Nakon Milanove promocije u Podgorici, pomislili smo da bi bilo super da ukrstimo pera i organizujemo zajedničko veče. A gdje ima volje, nađe se i način, tako da smo prvo zajedničko pjesniko veče imali u Beogradu, a magija te noći nam je pokazala da smo na pravom putu i bila podstrek da nastavimo da idemo u tom smjeru”, objašnjava Kašić.

Ona je rođena je 1996. godine. Ona je crnogorska pjesnikinja koja je osnovne studije završila na Filološkom fakultetu u Nikšiću, studirala je i na Karls-Francez Univerzitetu u Gracu, u Austriji. Sada je na specijalističkim studijama na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici. Potpisuje poetsku zbirku “Moja Crvena”.

Milan Gajić je rođen 1992. godine. Nekada je bio kadetski i omladinski reprezentativac Srbije u fudbalu i profesionalno se bavio modelingom. Sada studira na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a dio akademskog znanja stekao je studirajući na Pravnom fakultetu u Belgorodu, u Rusiji. Autor je zbirke poezije “Idila se u snu snila”.

Bonus video: