"Dani gitare" 17. i 18. marta u Podgorici

Idejni tvorac festivala, gitarista Srđan Bulatović, otkriva šta će sve publika tokom dva dana imati priliku da čuje
550 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Festival “Dani gitare” koja predstavlja profesionalnu i stručnu manifestaciju koja okuplja gitariste svih žanrova i profila, od đaka osnovnih i srednjih škola, preko studenata, do profesora i koncertnih gitarista biće održana 17. i 18. marta u JU “Muzeji i galerije Podgorice”.

Primarni cilj manifestacije je razmjena znanja, prakse i iskustava, kao i upoznavanje sa domaćim i svjetskim tokovima u savremenoj gitarističkoj pedagogiji i koncertnoj praksi, kao neophodna nadgradnja edukativnoj osnovi, a tokom dva dana publici će pored koncerata biti ponuđena predavanja i radionice.

Idejni tvorac festivala, gitarista Srđan Bulatović, otkriva šta će sve publika tokom dva dana imati priliku da čuje:

“Na ovogodišnjem izdanju čućemo četiri raznovrsna koncerta u dvije večeri. Prve večeri od 20 sati predstaviće se gitarista Alehandro Kordova iz Meksika, a od 21 sat nastupiće duo na instrumentu teremin - Thorwald Jorgensen iz Holandije i gitarista Josip Dragnić iz Hrvatske. Druge večeri u 20 sati nastupiće gitarista Kristian Lavernier iz Italije, a od 21 sat gitarista Marko Prentić iz Crne Gore sa prijateljima, pa će sa njim te večeri svirati Enes Tahirović - klavir, kao i gitaristi Petar Dobričanin i Dražen Joković. Značaj povezivanja kultura prepoznala je i ambasada Italije u Podgorici kao i muzička škola “Vasa Pavić” u čijim prostorijama će izvođači za učenike i studente držati predavanja i majstorske radionice”, ispričao je Bulatović.

dani gitare
Najava događaja

Važan segment festival su i predavanja koja će ovoga puta biti fokusirana na majstorske radionice, tačnije individualnu nastavu koju će umjetnici održati sa svakim učenikom pojedinačno.

“Ciljna grupa su uglavnom srednjoškolci, koji su zagazili u profesionalizam, te će im radionice biti značajne u vezi određenih dilema koje imaju, ali i daljih usmjeravanja. Grupno predavanje održaće Thorwald Jorgensen o svom instrumentu-teremin, gdje će nas detaljnije upoznati sa ovim neobičnim načinom interpretiranja na njemu i načinu proizvođenja tona. Sva predavanja održavaće se u muzičkoj školi ‘Vasa Pavić’”, napominje Bulatović.

Svako izdanje “Dana gitare” publici ponudi nešto novo, a publika se uvijek upozna sa novim zičanim inatrumentima iz porodice gitare koji se rijetko sviraju kod nas.

“Trudimo se da kroz raznovrsne izvođače i njihove koncertne programe, nesvakidašnje instrumente, razne muzičke žanrove prožete kroz gitaru i instrumente koji se pojavljuju i dijele scenu sa njom, publiku uvijek iznenadimo, a program osvježimo. Izvođači su potpuno različiti u načinima interpretiranja i programu koji će izvoditi, ali ipak je najveći fokus dat novom instrumentu teremin u kombinaciji sa klasičnom gitarom. Mislim da će to ipak biti najinteresantnije generalno publici, a nadam se i muzičarima. Ono što sam tražio od svakog izvođača je da prilagodi svoj program široj publici. Želim da koncerti budu prijemčivi i zanimljivi, te da svi zajedno uživamo u njima”, poručuje Bulatović.

Gotovo da nijedno izdanje festivala ne prodje bez Vere Ogrizović koja će i ovoga puta drzati radionice. Ona je jedan od najcjenjenijih profesora sa prostora Balkana,a za njena predavanja uvijek vlada najveće interesovanje.

Koncert Prentića poseban i drugačiji

Svaki festival “Dani gitare” daje šansu i domaćim muzičarima da se predstave. Većini Bulatović je bio profesor, a jedan od njegovih učenika - Marko Prentić zatvoriće ovo izdanje.

“Na svakom izdanju festivala do sada obavezno se predstavljao umjetnik iz Crne Gore. Veliko mi je zadovoljstvo što će to ove godine biti gitarista i profesor Marko Prentić. Taj koncert će biti nešto posebno i drugačije od svega ostalog do sad”, kaže Bulatović.

Bonus video: