Marković: Na humor ‘buksovaca’ teško je ostati imun

Modni fotograf Miodrag Marković priča o snimanju spotova, ali i učestvovanju u projektima “Slučajevi pravde” i “Svi ćemo se jednog dana kopat’ u EU”
11138 pregleda 10 komentar(a)
Marković, Foto: Privatna arhiva
Marković, Foto: Privatna arhiva

Crnogorski modni fotograf Miodrag Marković posljednjih godina uspješno se bavi snimanjem spotova. Nakon što je ekranizovao pjesme Vanje Radovanovića, Bojana Delića, Danijela Alibabića, dobio je priliku da radi i za regionalne zvijezde.

“Na snimanju spota u Crnoj Gori upoznao sam jednu od većih produkcija u Srbiji, koji su me pozvali da s njima radim kao direktor fotografije. Za tih nekoliko godina sarađivao sam sa izvođačima kao što su Kiki Lesendrić, Angellina, Dino Šoše, Jala Brat, Connect, Tropico band”, priča na početku razgovora za “Vijesti” Marković koji je bio zadužen i za prošlogodišnji video crnogorskih predstavnika na Eurosongu, grupe “D mol”.

Snimanje spota zahtjevnije je od photossesiona, pa Marković ima čitavu ekipu koja sa njim radi na izradi jednog videa. Svako da mu je pored fotografije, scenario veoma bitan segment svakog spota.

“Isidora Mijanović je zadužena za pisanje scenaria, ali se trudimo da zajedničkim sugestijama i idejama napravimo što bolju priču i približimo atmosferu i poruku koju nosi određena pjesma. Takođe se trudimo da estetiku spota približimo žanru pjesme”, otkriva Marković.

Danas se u spotove ulaže mnogo novca, pa i ne čudi činjenica da se muzika više gleda nego što se sluša. Marković smatra da ako muzičar želi da na pravi način promoviše numeru, mora imati i adekvatan spot za istu.

“Došlo je takvo vrijeme da smo prezasićeni raznim informacijama sa svih strana, zato, da bi jedna pjesma u ovakvom vremenu došla do izražaja, mora biti propraćena muzičkim spotom koji će dodatno privući pažnju publike. Često se desi da ljudi zbog upečatljive scene ili poruke u spotu zavole tu kompoziciju, tako da su oni neophodni”, smatra Marković.

Marković ima čitavu ekipu koja sa njim radi na izradi jednog videa
Marković ima čitavu ekipu koja sa njim radi na izradi jednog videa(Foto: Privatna arhiva)

To što je snimanje spotova mnogo zahtjevnije i oduzima mu dosta vremena, Markoviću ne smeta da se bavi i fotografijom.

“Fotografija nije zapostavljena i dalje se bavim reklamnom i modnom fotografijom, sarađujem sa nekoliko crnogorskih dizajnera. Tu su, naravno, i fotografije enterijera kao i naslovne fotografije za muzičare što se često događa na setu tokom snimanja spota”, tvrdi on.

Često je bio angaživan na spotovima koje je radio Zoran Marković Zonjo, član organizacije “The Books of Knjige”, pa i ne čudi što se ista nastavila i na snimanju njihovog prvijenca “Slučajevi pravde”.

“Svu svoju energiju ulažem u video produkciju i to mi je trenutno prioritet. Što se tiče iskustva u filmu imao sam ga kao operater kamere na snimanju filma ‘Slučajeva pravde’ i sa ‘buksovcima’ sam radio na projektu ‘Svi ćemo se jednog dana kopat’ u EU’”, otkriva Marković i priznaje da saradnja sa ‘buksovcima’ donosi i mnogo smijeha na setovima.

“Iako se uvijek trudim da ostanem ozbiljan i fokusiran na posao, na njihov humor ne mogu ostati imun”, dodaje fotograf.

Pored svih snimanja koje je imao sa ‘buksovcima’, jedna scena mu je ostala upečatljiva.

“Posljednja godina je bila dosta dinamična, bilo je puno prepreka i puno lijepih uspomena, ali možda je najupečatljivije bilo snimanje pečenog praseta u Evropskom parlamentu u Briselu za projekat ‘Svi ćemo se jednog dana kopat’ u EU’. Mada, kao još jednu nesvakidašnju situaciju sa snimanja izdvojio bih i momenat kada smo u svitanje zatekli svježe vučije tragove u pustinji Dune de pilat”, prisjeća se Marković.

Bonus video: