FIAT 2020. od 4. do 13. septembra

Formulari za prijave učesnika su dostupni na sajtu festivala www.fiat-montenegro.org i Fejsbuku i Instagramu do 15. maja
832 pregleda 0 komentar(a)
FIAT, Foto: FIAT
FIAT, Foto: FIAT

Festival internacionalnog alternativnog teatra - FIAT 2020. biće održan od 4. do 13. septembra u Podgorici, najavljuju organizatori, a pod pokroviteljstvom Glavnog grada i Ministarstva kulture.

Raspisan je konkurs za učešće na FIAT-u 2020. i to za teatarski takmičarski i prateće programe, a formulari su dostupni na sajtu festivala www.fiat-montenegro.org i Fejsbuku i Instagramu sve do 15. maja. “Pravo učešća imaju svi samostalni/e umjetnici/ce, trupe, udruženja, organizacije i produkcije čiji projekti i radovi na najbolji način odražavaju aktuelne umjetničke ideje u sferi eksperimentalnog pozorišta, književnosti, vizuelnih umjetnosti, filma, muzike, i kreativnih industrija”, navodi se u saopštenju koje potpisuje portparolka festivala Jelena Đurđić.

Iz FIAT-a ističu da je jedna od veoma bitnih karakteristika tog festivala promocija i podsticanje kulturne razmjene, saradnje i mobilnosti umjetnika, kako na regionalnom tako i na međunarodnom nivou, pa se pozivaju sve zainteresovani, sa svih strana svijeta da se prijave za učešće na narednom izdanju.

Žiri će dodijeliti nagrade u nekoliko kategorija, i to nagradu za najbolju režiju “Slobodan Milatović”, za najbolju mušku i žensku ulogu, te za najbolju predstavu.

FIAT je ranije ove godine uzeo učešće u projektu “Balkan Express/Balkan dance platform” kroz koji se želi poboljšati i podržati razvoj umjetnosti savremenog plesa i performansa na Balkanu. Na tom projektu sarađuju organizacije i/ili festivali iz 12 balkanskih zemalja: Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske. Vodeći partner projekta je Fondacija “ONE” za kulturu i umjetnost iz Bugarske, u saradnji sa Francuskim kulturnim institutom iz Beograda. Planirano je da taj projekat traje dvije godine

Bonus video: