Online festival “Moj dragi karantin”

Novi festival kratkog filma počeo je 16. marta i dostupan je na platformi “Talking Shorts”. Cilj je da se prikupi novac za one koji se bore protiv virusa korona, kao i za ljude i organizacije pogođene ovom situacijom i to putem “GoFundMe” stranice
572 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Gofundme.com
Ilustracija, Foto: Gofundme.com

U skladu sa trenutnom situacijom sa virusom korona - COVID-19 mnogi festivali i filmski događaji širom svijeta su odloženi ili otkazani. Među njima su i značajni festivali kratkog filma, a kao odgovor na to pokrenut je novi festival kratkog filma pod nazivom “Moj dragi karantin” (My Darling Quarantine) -MDQSFF koji je počeo 16. marta na platformi “Talking Shorts” - talkingshorts.com. Platforma je dostupna svima, a sa ciljem da se prikupi novac za one koji se bore protiv virusa korona, kao i za ljude i organizacije pogođene ovom situacijom - između ostalih za “Ljekare bez granica”, nezavisne kulturne institucije i radnike kojima je neophodna finansijska pomoć. Gledaoci su u mogućnosti da doniraju novac za pomoć putem “GoFundMe” stranice - https://www.gofundme.com/f/my-darling-quarantine-covid19-fu… a do juče u 15 časova bilo je prikupljeno više od 550 eura.

Inicijator festivala je savjetnik Venecijanskog međunarodnog filmskog festivala za kratki film i selektor Torino Short Film Marketa, Enriko Vanuči, koji je trenutno u karantinu u Italiji. Pored njega, oko ove ideje su se okupili selektori festivala u Kanu, Berlinu, Veneciji, Lokarnu, Talinu i mnogi drugi.

“Dok sam sjedio u prisilnoj izolaciji kod kuće i pratio razvoj događaja, došao sam na ideju da započnem online festival kratkog filma o trenutnoj situaciji, kako bismo prikupili novac za zdravstvene radnike koji se bore protiv virusa. Festival kratkog filma ‘My Darling Quarantine’ predstavlja naš pokušaj da nastavimo da radimo ono što volimo - da biramo i prikazujemo publici sjajne kratke filmove - istovremeno prikupljajući sredstva za nekoliko udruženja kojima je već, ili će uskoro biti, potrebno više novca da bi funkcionisala i spasila još ljudskih života. Takođe, želimo da prikupimo novac da bismo pomogli kulturnim organizacijama koje su pogođene ovom situacijom”, istakao je Vanuči u svojoj izjavi.

“Moj dragi karantin” se u potpunosti odvija na internetu i trajaće sve dok traje i situacija izazvana virusom koji je pogodio čitav svijet. Svake sedmice od ponedjeljka do nedjelje, festival će predstaviti program sedam kratkih filmova za koje publika može da glasa. Gledaoci i svi ljudi koji su u mogućnosti i žele da pomognu novac mogu donirati putem “GoFundMe” stranice, a 50 odsto sakupljenog novca koji doniraju gledaoci namijenjeno je Ljekarima bez granica, a ostatak kulturnim institucijama i radnicima koji su pogođeni posljedicama virusa i koji će narednih mjeseci i godina imati velike organizacione i finansijske poteškoće, navodi se na sajtu festivala.

Emilija Mazik, predstavnica festivala “Short Waves” u Poznanju koji je odložen, pohvalila je ovu inicijativu i zahvalna je selektorima MDQSFF-a što su omogućili prikazivanje filmova koji su bili u njihovoj selekciji.

“Znamo da su mnogi otkazani festivali preselili svoje programe na internet. Mi smo željeli da uradimo nešto malo drugačije - otud dolazi i distopijska tema - dopunili smo program i podržali napore koje ulažu mnogi drugi festivali i organizacije, istovremeno prikupljajući novac za dobru stvar. Otkazivanje mog festivala je bila jedna od najtežih odluka koje sam ikada donijela i imaće teške finansijske i strukturalne posljedice. Tužno je gledati kako se odlažu i otkazuju festivali, a kroz MDQSFF želimo da pokažemo kako svijet kratkog filma može da se ujedini u krizna vremena i pruži sadržaje ljudima širom svijeta koji su zaglavljeni u svojim kućama”, kazala je Mazik. Organizatori festivala omogućili su i svima da glasaju za film koji im se najviše dopao tokom sedmičnog repertoara i podsjećaju na donacije.

Uspješni filmovi na repertoaru

Među filmovima koji će biti prikazani prve sedmice je “Postcards from the End of the World” reditelja Konstantinosa Antonopulosa (Grčka, 2019), u kom jedna grčka porodica pokušava da se izbavi sa udaljenog ostrva u Mediteranu kad se suoči sa neočekivanim krajem svijeta, piše u najavi. Ovaj film je već imao ozbiljnu festivalsku karijeru, bio je prikazan u Sarajevu, Tampereu i Vinterturu gdje je osvojio nagradu publike. Učešće ovog filma na MDQSFF predstavlja njegovo prvo javno online prikazivanje.

Pored tog filma na programu do kraja ove sedmice su i: “Hitting My Head On The World” rediteljke Ane Vasof (Austria, 2019), zatim “No Church In The Wild” reditelja Romeina Gavrasa (Sjedinjene Američke Države, 2012), “The Day The Beans Ran Out” rediteljke Gudni Ros Torhalsdotir (Island, 2018); “The Forest” rediteljke Lie Calta (Grčka, 2017), “Walking Stick” Pola Spengemana (Njemačka, 2017) i “Bon Appetit” reditelja Erenika Bećirija (Albanija, 2017).

Bonus video: