Iznenadni odlazak Tijane Dujović Liščević

Izlagala je na više od 50 grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu
5334 pregleda 0 komentar(a)
Tijana Dujović Liščević, Foto: Privatna arhiva/Facebook
Tijana Dujović Liščević, Foto: Privatna arhiva/Facebook

Crnogorska umjetnica Tijana Dujović Liščević preminula je sinoć u toku noći u 56. godini života, potvrdili su njeni prijatelji “Vijestima”.

Kritičari su njeno stvaralaštvo opisivali kao “inovativni, inventivni pristup radu”, govoreći da su njena djela odjek prošlih i sadašnjih vremena, da su u njima spojene mediteranska bonaca umjetničkog beskraja, arheologija i poetika forme i linije.

Za nju je važilo da se igra materijalima, radoznalošću, slobodom, iskrenošću, a sve to veoma smjelo, odvažno i izražajno.

Dujović Liščević rođena je 1964. godine, a 1990. je diplomirala na Fakultetu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Beogradu, na odsjeku unikatna keramika, u klasi prof. Mirjane Isaković, a kasnije je pohađala i postdiplomske studije na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju - vajarski odsjek. Kao stipendista grčke Vlade, usavršavala se na Akademiji lijepih umjetnosti u Atini.

Izlagala je na više od 50 grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvajaju: Svjetsko trijenale male keramike u Zagrebu 1990. godine, predstavljanje na prvom Bijenalu internacionalne keramice u Italiji 1991, dva puta je učestvovala na Internacionalnom bijenalu keramike u Portugalu, predstavila se i u Italiji 1999. na izložbi “Concorso internazionle di ceramica contemporanea”, u Grčkoj 2002. na izložbi “Balkanska savremena keramika”, u Kini 2004. “Savremene tendencije u keramici”, u Australiji iste godine na izložbi “Savremena srpska keramika”, kao i u Zagrebu 2007. na “Svjetskoj izložbi male i minijaturne keramike”.

Dobitnica je mnogih nagrada, između ostalih i Počasne diploma na V bijenalu umjetničke keramike - Aveiro ‘97. u Portugalu, Godišnje nagrada ULUPUDS-a, prve na 6. Međunarodnom bijenalu minijature u Gornjem Milanovcu, plakete ULUPUDS-a na 11. trijenalu savremene umjetničke keramike, 2007. godine je dobila prvu nagradu za skulpturu na izložbi “Savremena crnogorska skulptura” u Danilovgradu i Nagradu na 11. Decembarskom salonu u Podgorici.

Djela joj se nalaze u muzejima i galerijama u Crnoj Gori, Srbiji, Italiji i Portugaliji.

Bonus video: