Glumci poručuju: Ostani doma

Glumica Katarina Krek juče najavila pridruživanje video-akciji, a podsjetila je i na Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade 20. marta
2395 pregleda 3 komentar(a)
Katarina Krek, Foto: Dado Ljaljević
Katarina Krek, Foto: Dado Ljaljević

Crnogorski glumci od danas se uključuju u video akciju “Ostani doma” tokom situacije izazvane virusom korona i apeluju na sve građane da budu u svojim domovima i ne izlaze vani bez prijeke potrebe, a i tada da se ponašaju kako situacija nalaže, najavila je juče glumica Gradskog pozorišta Katarina Krek.

Ona je juče, povodom Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade, napravila video snimak koji je objavljen na Facebook stranici Gradskog pozorišta u okviru kojeg je pročitala i dio poruke koju je, po ranijoj praksi, uputila Ivet Hardi, predsjednica Svjetske mreže pozorišta za djecu i mlade ASSITEJ.

“U ovom dobu kada je sve više ljudi odbačeno, vraćeno s granica i aerodroma, odbijeno zato što potiču iz drugačije klase, etniciteta i jezika ili religije, umjetnik je onaj koji ima kapacitet da pruži osjećaj pripadanja, osjećaj povezanosti, a to je svakom djetetu potrebno”, pisalo je, između ostalog u poruci koju je Krek pročitala, a ona je dodala i da je isto to potrebno “i svakom mladom čovjeku i svakoj odrasloj osobi”.

Crnogorsko narodno pozorište će, u saradnji sa Ministarstvom kulture i drugim institucijama kulture, objavljivati snimke svojih predstava na zajedničkoj online platformi. Višedecenijska bliska saradnja sa Javnim servisom od sljedeće nedjelje rezultiraće prikazivanjem ekskluzivnih i najznačajnijih projekata CNP-a na programima RTCG

U poruci se ističe i da se u pozorištu i umjetnosti “nalazi zajedničko tle”, te da svi vide veću sliku onoga što ih okružuje.

“Doživimo bljeskove uvida i osjetimo nalete zajedničkog osjećanja koje nazivamo empatijom. Imamo osjećaj da smo važni, da su drugi važni, da je ono što zajedno istražujemo važno”.

Za kraj, Krek je poručila svim mališanima da nakon što odgledaju predstavu nacrtaju nekog karaktera iz nje, pošalju video snimak gdje govore šta im se dopada u predstavi i pozorištu uopšte i poručila im da je najvažnije da u ovim trenucima ostanu kod kuće.

“Tu smo iako smo doma. Aplauze selimo svi na prozore i balkone svako veče u 20 časova, a pozorište na ekrane dva puta nedjeljno”, napisala je Krek u komentarima ispod objave na Fejsbuku.

Povodom Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade Gradsko pozorište je juče u podne na svom Jutjub kanalu objavilo predstavu “Mačor u čizmama” namijenjenu publici starijoj od šest godina, a kako se danas proslavlja i Svjetski dan lutkarstva, pod sloganom “Zajedno za mir”, GP će u podne objaviti i predstavu “Uspavana ljepotica” (3+).

Bonus video: