Arhiva časopisa „Kinoteka“ dostupna onlajn

Filmski mjesečnik u izdanju Jugoslovenske kinoteke dostupan je za besplatno preuzimanje
662 pregleda 0 komentar(a)
Časopis "Kinoteka", Foto: Privatna arhiva
Časopis "Kinoteka", Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 06.04.2020. 10:51h

Svi brojevi časopisa „Kinoteka“, filmskog mjesečnika u izdanju Jugoslovenske kinoteke, biće dostupni za besplatno preuzimanje onlajn na adresi kinoteka.org.rs/casopis-kinoteka/.

“Prvi broj časopisa objavljen je u januaru 2017. godine, a početkom marta štampano je i 39. izdanje, što zajedno predstavlja već vrlo bogatu zbirku tekstova, fotografija, ilustracija posvećenih istoriji, ali i savremenom trenutku sedme umjetnosti”, piše u saopštenju koje prenose mediji.

Prilikom pokretanja časopisa direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić istakao je da je Kinoteka tu da informiše, plasira značajne, često i manje poznate, informacije o filmu, kao i da zainteresuje za „našu stvar“ one koji tek ulaze u svijet pokretnih slika.

Redovne rubrike - “Velikani svjetskog filma”, “Nema srijeda”, “Dokumentarni četvrtak”, “Moj izbor”, “Sjećanje na...”, “Kritika iz prošlosti” i druge, prate raznovrsne programe Jugoslovenske kinoteke. Osim tekstova stalnih saradnika, iz broja u broj, predstavljaju se i filmska razmišljanja domaćih i inostranih teoretičara i kritičara, a tu su i intervjui s nekim od najpoznatijih savremenih stvaralaca.

“Cilj redakcije je da časopis bude aktuelan, a najveći dio sadržaja ne podliježe zastarijevanju. Tako je i danas, isto kao i u vrijeme izlaska prvog broja, zanimljivo otkriti detalje o karijeri Svetislava Ivana Petrovića, zaboravljene evropske filmske zvijezde srpskog porijekla ili se podsjetiti biografije i filmografije velikana Roberta Altmana, pratiti feljton o međusobnim uticajima panka i filmske umetnosti...”, poručuju iz Jugoslovenske kinoteke.

U digitalnoj arhivi Kinoteke uz fotografije naslovnica dat je kratak popis najvažnijih ličnosti ili tema u tom broju, što će olakšati izbor zainteresovanima za preuzimanje časopisa.

Bonus video: