KC Bar će nastaviti sa onlajn programom

"Bilo je bojazni u početku kako će sve proći, s obzirom na to da je ovo za nas pionirski poduhvat uslovljen situacijom sa virusom korona, ali na kraju je sve prošlo izvanredno.", rekao je Marunović
435 pregleda 0 komentar(a)
Detalj, Foto: Privatna arhiva
Detalj, Foto: Privatna arhiva

Kulturni centar Bar onlajn projekcijom dva dokumentarna filma i video panelom obilježio je 41. godinu od razornog zemljotresa koji je 15. aprila 1979. pogodio Crnogorsko primorje i to je bio prvi put “u istoriji preduzeća da je ovaj program prenošen i livestreamu na zvaničnom veb sajtu, Facebook stranici i YouTube kanalu Kulturnog centra Bar”, saopštili su organizatori i dodali da je kompletan zapis postavljen i na zvaničnom YouTube kanalu JPKC Bar.

Direktor KC Bar Erol Marunović istakao je da je cilj programa bio da starije gledaoce podsjeti na aprilske dane borbe sa posljedicama zemljotresa 1979. godine, a da mlađe gledaoce upozna sa značajnim dijelom istorije Bara.

“Prezadovoljni smo odjekom ovog programa u javnosti imajući u vidu i broj gledalaca i pohvale koje nam pristižu sa svih strana. Bilo je bojazni u početku kako će sve proći, s obzirom na to da je ovo za nas pionirski poduhvat uslovljen situacijom sa virusom korona, ali na kraju je sve prošlo izvanredno. Zahvaljujem Crnogorskoj kinoteci što nas je reparacijom filmova podržala i ovog puta, bez njihovog doprinosa ovaj program ne bismo realizovati. Veliko hvala i učesnicima panela koji su slikovito predstavili to vrijeme, takođe i CB Bar na dozvoli kretanja našoj ekipi u vrijeme zabrane izlaska iz objekta stanovanja. Nastavićemo ovu praksu, već razmišljamo o sljedećem onlajn programu”, izjavio je Marunović.

Program je realizovala ekipa u sastavu: režiser Milija Šćepanović, asistent režije Zoran Andrejić, pomoćnik direktora Mirko Bujišić i moderator programa Radomir Petrić, uz tehničku podršku Igora Perčobića.

Prikazani su dokumentarni filmovi u produkciji Bakar film i RTV Bor, “Hronika o Baru” iz 1979. i “Bar 84” iz 1984, koje je digitalno restaurirala Crnogorska kinoteka, a priređen je i video panel u kojem su učestvovali mr Irina Dabović, članica prvog tima Radio Bara u aprilu 1979, tadašnji opštinski rukovodilac Miloš Šušter i novinar i publicista Željko Milović.

Bonus video: