Noć knjige ove godine virtuelno

Kako su saopštili, "zaštitno lice ovogodišnje Noći knjige je patuljak Čituljak koji šalje poruku "S knjigom si izolovan"! Patuljak Čituljak je knjiški moljac, veseljak, komentator apsurda i podsjetnik na to zašto je upravo danas važno čitati. Iako je imun na ljudske bolesti, na licu nosi masku, upozoravajući nas da kao knjiški junak dijeli sudbinu čovjeka", navodi se u saopštenju
380 pregleda 0 komentar(a)
Poster Noć knjige
Poster Noć knjige

Prvi put za sedam godina manifestacija Noć knjige će se održati 23.aprila i to virtuelno a pod pokroviteljstvom Crnogorske nacionalne komisije za Unesco, saopšteno je iz NVO Kultura plus.

Kako su saopštili, "zaštitno lice ovogodišnje Noći knjige je patuljak Čituljak koji šalje poruku "S knjigom si izolovan"! Patuljak Čituljak je knjiški moljac, veseljak, komentator apsurda i podsjetnik na to zašto je upravo danas važno čitati. Iako je imun na ljudske bolesti, na licu nosi masku, upozoravajući nas da kao knjiški junak dijeli sudbinu čovjeka", navodi se u saopštenju.

I ove godine će, kako saopštavaju, u okviru Noći knjige program biti raznolik.

"Predškolske ustanove će objaviti izložbe likovnih radova svojih mališana na društvenim mrežama, škole će objaviti audio i video snimke učenika gdje čitaju odlomke knjiga ili recituju, izdavačke kuće će nam dati preporuke šta čitati u izolaciji, knjižare će organizovati akcije i popuste za online kupovine, portali će organizovati pričaonice kako za najmlađe tako i za stariju publiku, biblioteke i javne ustanove će takođe imati program kroz foto konkurse, izložbe, predstave i razne pričaonice. Video poruke sa odlomcima iz knjiga ali i preporukama za čitanje podijeliće i autori Ksenija Popović, Stefan Bošković, Tanja Bakić, Nikola Nikolić, Dragana Mrkić, Nataša Žurić, Slavica Perović, Aleksandar Bečanović i mnogi drugi", navodi se u saopštenju.

Kako su objasnili, organizacioni odbor Noći knjige je ove godine raspisao nagradni konkurs za sve osnovnoškolce pod nazivom "Posadi priču".

"Osnovškolci su pozvani da napišu priču do 100 riječi gdje od deset zrna (odgovornost, dobrota, poštovanje, nježnost, saosjećanje, humanost, pravednost, istrajnost, ljubav, preobražaj.) treba da odaberu jedno koje žele posaditi u svojoj okolini", pojašnjavaju oni.

Nagrađeni rad biće objavljen na Fb stranici Noć knjige Crna Gora 23.aprila.

"Noć knjige želi jedinstvenom akcijom pogled javnosti usmjeriti na knjigu, koja se u ovim izazovnim i neizvjesnošću ispunjenim vremenima pokazuje kao utočište, utjeha, razbibriga, pa i imperativ, koristeći savremenu tehnologiju da okupi sve ljubitelje knjige i čitanja", pojašnjeno je u saopštenju.

Bonus video: